Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
18. aprill 2015, 14:44

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Neljajalgse lemmiku rõõmuks

Tõsi küll, lemmikloomaga koos apteeki minna ei saa, kuid üht-teist tema rõõmsamaks olemiseks ja heaks enesetundeks võib sealt leida küll.

Nii arstid kui ka psühholoogid kinnitavad, et koduloomad aitavad inimestel toime tulla paljude haigustega. Neljajalgsed sõbrad parandavad tuju, maandavad stressi, on truud ja mõistvad seltsilised.

Lemmikloomade tervise eest hoolitsemiseks on lai valik vahendeid eelkõige loomakliinikus ja veterinaarapteegis, kuid üht-teist olulist võib saada ka tavaapteegist. Tänu sellele on loomakesele vajaminev alati käepärases kauguses.

Kevadel muutuvad aktiivseks välisparasiidid: kirbud, puugid, sääsed, liivakärbsed, kes otsivad endale mugavat kohta neljajalgse lemmiku karvkattes, põhjustades sügelust ja ärritust ning levitades haigusi. Apteegist on võimalik osta preparaate, mis tõkestavad parasiitide sattumist looma nahale ja surmavad juba seal koha leidnud elukad. Looma turjanahale kantav lahus avaldab parasiitidele surmavat toimet juba sama päeva jooksul ning neid eemale peletav mõju kestab olenevalt ravimist mitmest nädalast kuni mitme kuuni. Lisaks leiab apteegiriiulilt ka siseruumidesse või looma pesapaika pihustatava pikatoimelise putukatõrjevahendi.

Puukide ja kirpude eest pakub nii koertele kui ka kassidele 5–10nädalast kaitset spetsiaalne kaelarihm.

Apteegist saab osta koertele ja kassidele ussirohtu. Need on ühekordselt sisse võetavad tabletid, mille õige annus määratakse looma kehakaalu järgi.

Kass puhastab ennast lakkudes ning tema maos moodustuvad karvapallid, mis võivad põhjustada oksendamist, sooleummistusi, kõhulahtisust. See häda tabab sagedamini väheliikuvat kassi. Apteegis pakutakse karvapallide eemaldumist soodustavat toidulisa. Kassile võib selle kreemja olluse sisse sööta kavalusega: vajalik kogus tuleb määrida tema käpakarvadele ning pesemise käigus lakub ta selle endale sisse.

Apteegist leiab lemmikloomapidaja oma sõbrale ka šampoone ja silmade puhastamise vahendeid. Alati enne preparaatide kasutamist tuleb hoolikalt lugeda ravimi infolehte. 

Kui inimene on oma neljajalgse lemmiku karvade suhtes allergiline, saab selgi puhul apteegist abi. Valida on mitmesuguste toimeainetega allergiatablettide, silmatilkade ja ninaspreide vahel. Enne tuleks aga kindlasti apteekri või arstiga nõu pidada.