Foto: MARIANNE LOORENTS
Toiduuudised
28. aprill 2015, 09:16

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Ei jahule ja suhkrule (5)

Populaarne dieet asendab jahust ja suhkrust pärit kalorid täisväärtuslikest, vitamiinirikastest ja kvaliteetsetest toiduainetest saadavatega.

Dietoloog ja tervisekolumnist Peter Gott populariseeris toitumiskava “Ei jahule ja suhkrule”, andes välja ka sama-nimelise raamatu. Lihtsad reeglid ja toimivad põhimõtted on muutnud dieedi võrdlemisi menukaks. Selle äärmuslikumat varianti, mis keelab kõik valged toidu-ained, on järginud näitlejanna Cameron Diaz ja legendaarne telenägu Oprah.

Dieedi alustamine tähendab oma toidusedelist kõikide jahu ja suhkrut sisaldavate toodete kõrvaldamist. Jahu ja suhkur annavad süsivesikuid, kuid vajalikke vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid jm neis ei ole. Lisaks põletab keha neist saadud kalorid rutem läbi ja tagajärg on kiiremini saabuv näljatunne.

Gott väidab, et suhkur on enamasti ebavajalik ja toiduainetesse tööstuslikult lisatud produkt. Siinjuures ei panda kätt ette ainult tavalisele lauasuhkrule. Suhkur võib olla koostisesse peidetud nii maltodekstriini, fruktoosi, vahtrasiirupi kui ka isoglükoosi nime all. Seega nõuab dieedikava järgimine lisaks tahtejõule ka pakendile trükitud väikese kirja lugemist.

Jahu on dietoloog otsustanud keelata seetõttu, et poelettidele jõudnud valmistoodetes on seda väga põhjalikult töödeldud. Kõrgtöödeldud jahul on suhkruga sarnased omadused, kuna viljateradelt on eemaldatud kiudaineterikkad osad. Pagaritooted sisaldavad tihti peale jahu ka hüdrogeenitud taimseid rasvu ehk transrasvu, mis on tervisele tõeliselt kahjulikud. Transrasvade toidusedelist väljajätmine vähendab südame- ja veresoonkonnahaiguste, ohtliku ülekaalu ja Alzheimeri tõve riski.

Ilma lisasuhkruta

Kaalujälgijad annavad dieedile plusspunkte kalorite vähesuse eest. Kalorite piiramine hakkab pihta juba hommikusöögist. Võrdleme kaht hommikueinet: esimene neist on jahu ja suhkruga ning teine järgib toitumiskava reegleid. Päeva alustamine kukliga (umbes 220 kalorit), mille ühele poolele on määritud võid (50 kalorit) ja teisele maasikamoosi (35 kalorit), annab kokku üle 300 kalori.

Kui sellele lisada veel tass kohvi suhkru ja koorega (55 kalorit), saame tulemuseks 360 kalorit.

Varajase kehakinnituse saab muuta tervislikumaks ja kalorivaesemaks, süües kaerahelbeputru (100 kalorit) koos ühe kruusitäie kooritud piima (90 kalorit) ja keskmise õunaga (80 kalorit). Lisaenergia saamiseks võib juua musta kohvi ilma suhkruta või rohelist teed (0 kalorit). Väikese muutusega saab kokku hoida tervelt 90 kalorit ning vähendada rasva tarbimist 7,5 grammilt 2 grammile. Seevastu kiudainete hulk kasvab 1 grammilt tervelt 7 grammile.

Kokkuvõttes peab vältima kõiki tooteid, mis sisaldavad jahu, sealhulgas nisu-, riisi- ja maisijahu, või rafineeritud ja kontsentreeritud suhkruid. Pakendi peal ei tohi olla suhkrut kirjas üheski vormis, kaasa arvatud roosuhkur, peedisuhkur, glükoos, sukroos, glükoosi-fruktoosisiirup, mesi, vahtrasiirup, melass jne.

Magusavajadust võib rahuldada puuviljade ja magustoitudega, milles on puuvilju kasutatud, kuid millele pole suhkrut lisatud. Toorestest köögiviljadest saab teha maitsvaid snäkke, mis on mõnusalt krõmpsuvad ja täidetud vajalike toitainetega.

Hea valik gluteeni mittetalujatele

Üldiselt peetakse dieeti kasulikuks inimestele, kellel on allergia gluteeni vastu ja kel seega tuleks jahutooteid vältida.

“Ei jahule ja suhkrule” on väljakutse ka väikese kalorsusega toitumiskavade austajatele. Dieet tähendab päris paljude toiduainete kõrvalejätmist. Peter Gott väidab, et dieeditaja langetab kaalu ainuüksi tänu jahu ja suhkru toidulaualt eemaldamisele.

Siiski soovitatakse paremate tulemuste nimel ka iga päev 30–60 minutit treenida. Sobivad nii jooksmine, tantsimine, suusatamine kui ka muud aeroobsed treeninguvormid. Kõige tähtsam on, et trenn ei mõjuks karistusena, vaid oleks mõnus vaheldus.