Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
16. aprill 2015, 11:23

Vann annab beebile positiivseid emotsioone

Vesi on imikule omane keskkond – on ta ju üheksa kuud elanud lootevees. Ent on see talle sama omane ka pärast sündi? Kuidas beebit pesta ja vannitada? Uurisime asjatundjalt.

„Vastsündinule on vees olek tagasipöördumine tuttavasse keskkonda. Kui beebi on pärast sündi ülierutunud või tal on sünnimuhk, aitab vesi leebelt probleeme lahendada. Kui vannitaja ise on rahulik, jäävad imikud vannitades sageli lausa magama. Suuremale beebile annab vesi positiivseid emotsioone, karastab, treenib ja arendab," teab MTÜ Ämmaemanduskeskuse perekooli lektor, www.perekool.ee „Küsi nõu" lehe toimetaja, ämmaemand Ingrid Kaoküla.

Kui sageli, kuidas ja millega beebit pesta?
Vannitada võib iga päev, pesta soovitavad dermatoloogid imikut vaid kord nädalas. Ehkki, kui lapsega tehakse veeprotseduure regulaarselt, puudub selleks vajadus. Beebi ei lähe mustaks – ta on ju kogu aeg puhastes riietes voodis, vankris või süles. Ka võib lapsega koos minna suurde vanni. Sujuva joana voolav vesi meeldib neile samuti. Duši puhul sõltub palju otsikust. Suurema imiku puhul võib dušši kasutada, kui last sellega tasapisi harjutada.
Vesi ei riku nahka kaitsvat, kuivamise ja kahjustuste eest hoidvat õhukest ja raskesti taastuvat rasu- ehk lipiidikihti. Seepärast pole hea esimesel elukuul kasutada pesuvahendit, käsna või pesemiskinnast, vaid ikka puhast vett. Lihtne reegel on: kuni laps ei määrdu kas käpuli käies või iseseisvalt söömist harjutades, ei ole põhjust pesemisvahendeid-švamme kasutada, sest need võivad ärritada. Beebi nahk on 20–30% täiskasvanu omast õhem ning selle eest tuleb hoolitseda üliettevaatlikult.

Kuidas vannitada?
Vannitamine võiks tähendada pigem sulistamist. Vastsündinut hõljutatakse ja lubatakse tal end jalgadega vanni servast „lahti tõugata", toetades imikut ühe käega kuklast ja õlgadest. Kui laps juba iseseisvalt istub, ei tohi teda vannis hetkekski silmist lasta! Vannitamine võiks olla ka une-eelne rituaal. Hea on tavaline sirgeservaline ja suhteliselt sügav beebivann. Vee pehmendamiseks tasub paigaldada filter, vannivesi läbi keeta või lisada söögisoodat.

Milline peaks olema veetemperatuur?
Kas kehatemperatuuril või pisut soojem. Suvel palavate ilmadega võib imikut jahutamiseks vannitada ka mitu korda päevas, siis tuleks temperatuuri alandada vähehaaval. 34–36-kraadine vesi lõõgastab ja rahustab, 32–34-kraadises vees ja aktiivsemalt ujutades tohib beebi olla 20–30 minutit. Kui laps naudib jahedat vett ehk ei ehmu nuttes, võib vannivesi olla ka jahedam. Imikud käivad suvel ju ka looduslikus veekogus, kus vesi 20–25 kraadi!

Milline on parim vannilelu?
Parim mänguseltsiline on ema või isa. Innustage last pladistama, vett patsutama, oma varbaid püüdma. Kui beebi istub juba ise ja oskab mänguasju haarata, võib needki kaasa võtta, ehkki mänguasi ei tohiks asendada kontakti vanemaga.

Kuidas hoida beebi pärast pesu külmetamast?
Soojas toas laps ei külmetagi. Kuivatage aeglaselt beebile silma vaadates ja temaga rahulikult rääkides. Last võib ka kergelt masseerida ja silitada. Jahedas toas võiks lasta imikul rätiku sees kuivada, anda talle rinda või süüa. Alles siis, kui beebi on kuiv, söödetud ja jahtunud, tupsutage kuivaks kaenlaalused ja muud voldivahed ning pange ta riidesse.

 


Beebiga ujuma!
Ujutamine arendab imikut ning sellega võib alustada juba esimesel elukuul ehk umbes 3-nädalaselt, kui naba on paranenud ja lapse loomulik mikrofloora veidi arenenud. Kui vann jääb kitsaks, võib minna basseini. Ämmaemand Ingrid Kaoküla soovitab kasvõi mõned korrad käia beebiga ujumisõpetaja juures või kutsuda ujutaja koju – ka see on võimalik.

 

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta kevadel.