Hea nõu
21. aprill 2015, 17:20

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Käepärane apteegipaun - mis peaks kodus olemas olema?

Kui näpp katki, palavik aina tõuseb või pea lõhub valutada, nii et silme ees must, on hilja kiruda: miks pole ostetud kõige elementaarsemaidki esmaabivahendeid.

Pärast talve oleks mõistlik üle vaadata ka oma auto esmaabipaun. Kontrollida tasub näiteks plaastrite töökindlust, proovides, kas plaaster kinnitub korralikult nahale või mitte.

Muretute suviste autosõitude huvides tuleks mittekleepuvad plaastrid ja teised aegunud tooted juba aegsasti uute vastu välja vahetada.

Autoapteegid on müügil apteekides. Vaid hädavajalikku sisaldav autoapteek maksab mõniteist eurot, täiuslikuma sisuga ja rohkematele reisijatele mõeldu aga üle viiekümne euro.

Juba olemasolevat autoapteeki saab täiendada: lisada käepärasemaid plaastreid ja sidumisvahendeid, mõned valuvaigistid, palavikualandajad vms, mida võiks mitte ainult õnnetusse sattudes, aga ka tavalisel autosõidul vaja minna.

Esmaabipauna tasub panna ka näiteks ühekordseid isekülmuvaid külmakompresskotte, aga ka imeõhuke termotekk. Termotekk kaitseb kannatada saanud inimest külma, vihma ja tuule eest, aitab säilitada kehatemperatuuri, takistab sooja- ja vedelikukadu.

Ülevaatamist-täiendamist ei vaja mitte ainult autoapteek. Kindlasti peaks ka kodus olema käepärast mingidki haava või kriimustuste puhastamise ja sidumise vahendid, aga ka mõni valuvaigisti ja palavikualandaja, sest neid preparaate saab osta vaid apteekidest nende lahtiolekuaegadel, kuid õnnetus, valu ja kõrge palavik ei küsi, millal on ilmumiseks sobiv aeg.

Apteegi käsimüügis olevate valuvaigistite toimeaineks on kas paratsetamool, ibuprofeen või atsetüülsalitsüülhape ehk aspiriin. Neil kõigil on ka palavikku alandav toime, kuid palavikualandajana on soovitatavad eelkõige paratsetamooli sisaldavad preparaadid, mida võib anda ka lastele. Atsetüülsalitsüülhape ehk aspiriin on lastele vastunäidustatud.