LPG-massaaž Foto: ALDO LUUD
Keha
26. aprill 2015, 16:20

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Tselluliit ravilasse?

Selles, et tselluliit võib tuju rikkuda, ei kahtle tõenäoliselt keegi. Kuidas aga suhtuda väitesse, et naha alla kuhjunud jäägid organismi mürgitavad ja tervist kahjustavad?

Väidetakse, et tselluliit annab märku organismi saastumisest. Lümfiringe pole suutnud kehast välja viia sinna kogunenud jääkaineid ning need on pakitud nahaalustesse rasvarakkudesse, et need oleksid ülejäänud organismile vähem kahjulikud. Kui suurt kurja need aga seal teha võivad?

Eri liiki kirjandusest leiab viiteid, et naha alla kogunenud toksilised ainevahetusjäägid (isegi kuni 25 kg) pole tselluliidikapslites sugugi ohutud. Tselluliidist rääkides mainitakse mitut tõsist terviseriket, nagu süvaveenitromboosi ja sidekoe infektsioosset põletikku, isegi mädaseid abstsesse, lihaste infektsioone, elevantsust (lümfivoolu lõppemist lümfostaasi tõttu) ja koenekroosi (kärbumist). Kas ja kellel on põhjust muretseda?

Endokrinoloog Marju Past kinnitab: “Tselluliidi selline faas, kus on tekkinud juba olulised verevarustuse häired, on kindlasti ohuallikaks tervisele, kuid nimetatud tüsistused pole sagedased. Kuna tsellulliidi korral on häiritud loomulik ainevahetus nahaaluses koes, siis kuhjuvad sinna tõepoolest ka jääkained. Et organismis oleks nii suur hulk toksiine, peab kaaluindeks olema väga suur.”

18 aastat LPG-tselluliidiraviga tegelenud Roosmarii ilu- ja tervisekeskuse endermoloog Helina Vende on veendunud, et tselluliit mõjutab ka tervist.

“Ma näen, kuidas seda koguneb keha eri piirkondadesse erinevalt. Miks seda koguneb ühe külje peale rohkem, teisele vähem?

See tähendab, et ühes kehapiirkonnas on lümfiringe halvem kui teises. Organism pole suutnud ainevahetusjääke kehast välja viia ning koos suurenenud rasvarakkudega moodustavad need nahaaluses koes tihke massi. Kui jääkaineid on kuhjunud nii palju, et lümfi- ja vereinge on tunduvalt häiritud, siis kuidas me võime mõelda, et see ei kahjusta kogu organismi funktsioneerimist?” küsib ta. 

Eri moodi rasv

Paiknemise alusel jaotatakse rasvkude perifeerseks nahaaluseks ja vistseraalseks (kõhusiseseks) rasvkoeks. “Nahaalune rasvkude on põhiliselt orienteeritud energia salvestamisele, kõhusisene rasvkude aga toodab rohkem bioaktiivseid aineid, mis mõjutavad kogu organismi tegevust ning mitmete haiguste teket ja süvenemist,” selgitab Marju Past.

Näiteks võivad glükoosi ja rasvade ainevahetust mõjutavad bioaktiivsed ained soodustada põletikulisi reaktsioone ja trombide teket, mistõttu esineb kõhuõõnesisese rasvumisega patsientidel sagedamini dia­beeti ja südame-veresoonkonnahaigusi.

Ka nahaaluses koes on kaht tüüpi rasvkude: pindmine ja süvakiht. Tselluliit moodustub pindmises kihis, süvarasvkoekiht paikneb padjanditena näiteks alakõhul, puusadel, reite välis- ja sisekülgedel. Need padjakesed ei taha dieedile ja sportimisele hästi alluda.

“Tselluliidist haaratud koes on rasva­raku füsioloogiline tasakaal häiritud – lipolüüsi ehk rasvade ärakasutamist peaaegu ei toimu, toimub peamiselt lipogenees ehk rasvavarude moodustumine. Suurenenud rasvarakkudest moodustuvad kobarad, mis teevad nahaaluse koe muhklikuks. Kapillaarid, mis pitsitatakse rasvarakkude vahele, muutuvad liivakella kujuliseks. Läbivool kapillaari keskelt on takistatud, pealevool aga tugev. Kapillaar laineneb enne takistust ning osa vereplasmat valgub survega läbi sooneseina rakkudevahelisse ruumi. Kuna äravool kapillaarist on puudulik, kogunevad rakku muidu ärauhutavad elutegevuse jäägid. Rakud, mille elutegevus on niigi häiritud, saavad aina vähem hapnikku ja toitaineid. Takistatud vere- ja lümfiringlus aga häirib organismi normaalset toite- ja puhastusprotsessi,” kirjeldab endermoloog Helina Vende.

Naiste häda

Endokrinoloog Marju Past toob välja kolm peamist faktorit, mis tselluliidi teket soodustavad: 

1) hormonaalne;
2) alimentaarne ehk toidust põhjustatud;
3) veresoonkonna faktor.

1. “Kehakaalu püsivuse kindlustab seos hüpotalamuse (vaheaju alumine osa) ja rasvkoe vahel. Selles vastastikuse mõjutamise ketis on eriline koht leptiinil, mida toodavad rasvarakud, samuti naissuguhormoonidel östrogeenidel ja prolaktiinil, mille düsbalanss pidurdab rasvade ainevahetust,” selgitab Past. Seetõttu tekib tselluliit naistel suuremate hormonaalsete muutuste perioodil, nagu murdeeas, raseduse teisel poolel ja menopausi ajal.

Tselluliiti mõjutab ka vere adrenaliinisisalduse muutus. Adrenaliin aktiveerib rasvade ainevahetust, mõjutades rasvarakkudes olevaid beeta- ja alfaretseptoreid, mis omakorda tekitab korratust nii rasva ladestumisel kui ka lagundamisel.

“Kuna naistel on reite ehk nn kalifeepiirkonnas vähe beetaretseptoreid, mis vastutavad lipolüüsi eest, küll aga on loodus sinna paigutanud hulgaliselt lipogeneesi mõjutavaid alfaretseptoreid, et ka nälja ajal ellu jääda ning järglasi ilmale tuua, esineb selles piirkonnas ka rohkem tselluliiti. Hulgaliselt beetaretseptoreid on naistel aga näo ja rinna piirkonnas, mistõttu kaalust alla võttes kõhnuvad need kohad ka kiiremini,” lisab Helina Vende.

2. “Võrreldes teiste kehakudedega on rasvkoel suurem võime paisutada oma mahtu,” selgitab Marju Past. “Tasakaalustamata dieet või liigsöömine suurendab vere insuliinisisaldust ja soodustab rasvade ladestumist. Rasvarakkude paisumise tõttu halveneb mikrotsirkulatsioon, areneb hapnikunälg ning koed tursuvad.”

3. Lümfi- ja verevoolu häireid täheldatakse tselluliidi arenemise kõikides faasides.

"Venoosse äravoolu raskenemine ning lümfivoolu seiskumine tselluliidi moodustumise piirkonnas soodustavad väikeste veresoonte läbilaskvuse suurenemist ja täppverevalumeid. See põhjustab nahaaluse rasvarakustiku tursumist, mikrovereringe häireid, hapnikunälja arenemist, ainevahetuse häireid kollageenikiududes ning rasva ainevahetuse pidurdumist,” kirjeldab Marju Past.

Liigset rasvkude koos mikrotsirkulatsiooni häiretega esineb ka meestel, kuid tänu suuremale hulgale kollageenikiududele, mis kindlustavad naha tugevuse ja elastsuse, ei suuda rasvarakud sidekoekiudude vahelt välja punduda.

Endermoloog Helina Vende jaoks on tselluliit ennekõike hormonaalne häire. Seejärel tuleb geneetiline faktor ehk milline on naise nahaalune sidekude ning kolmandaks mõjutajaks on harjumused ehk kuidas me ise oma lümfiringvoolu häirime.

“Naissuguhormoon östrogeen kaitseb elundeid veres ringlevate jääkainete eest, saates mürke, mida keha väljutada ei suuda, ohutumatesse piirkondadesse – need pakitakse rasvarakkudesse. Ühtpidi see päästab meie keha, kuid teisalt tekitab ka probleeme, sest see on üks põhjus, miks naistel tekib tselluliit. Ka mehed kannatavad jääkainete rohkuse all, kuid tselluliidi asemel on neil ummistunud arterid ja südamehaigused. Naised on kaitstud ajani, kuni saabub menopaus ja nende kehas ei ole östrogeeni enam piisavalt.”

Tselluliidi õpetamine

“Võrreldes kõhusisese rasvkoega allub nahaalune rasvkude hoopis halvemini kaalulangetamise manipulatsioonidele. Me ei saa hormonaalset ega geneetilist poolt väga palju muuta, kuid saame väga edukalt aidata ennast sellega, et me ise ei häiri oma lümfiringlust,” teab Helina Vende.

Lümf liigub peamiselt suurte lihaste jõul. Inimesele on ette nähtud liikuda. “Aga mis tegelikult toimub?” küsib Helina Vende. “Me istume! Istumine võrdub lümfiringe aeglustamisega, mis soodustab tselluliidi teket. Ja kuidas me istume – jalg üle põlve, jalad risti või pepu all. Lõuna tellitakse töö juurde, et olla hästi tublid ja teha rohkem tööd. Kui me 18 aastat tagasi tselluliidiraviga alustasime, oli naistel harva tselluliiti säärel ja hüppeliigese ümbruses. Nüüd tulevad noored kontoritüdrukud – sääred tselluliiti täis.”

Helina Vende peab kõige probleemsemaks pahkluu piirkonnas esinevat tselluliiti.

“Selles piirkonnas on pehmet sidekude vähe. Kui veel soki- ja põlvikukummid soonivad, tööviis on peamiselt istuv, hakkab ka hüppeliigese ümber tselluliiti tekkima. See aga pärsib perifeerset lümfi- ja vereringet veelgi ning lumepall on läinud veerema.”

Seetõttu soovitab endermoloog oma sokkide ja põlvikute ääred üle vaadata.

Aeglustunud lümfiringest annab keha märku väsimuse ja unisusega. “Miks ma peaksin magama minema, kui üles ärgates olen veel uimasem? Lümfiringe ei vaja puhkust, vaid hoopis ergutamist. Mina teen sel juhul kükke,” õpetab Helina Vende. Kükid panevad hästi tööle suured lihasgrupid. Niisamuti võib kõndida trepist, kaks astet korraga.

Tervis ohus?

18 aastat LPG-tselluliidiraviga tegelenud Helina Vende sõnul satuvad nende juurde peamiselt terved inimesed ning tõsiseid tervisehädasid ta enamasti ei kohta, küll aga sümptomeid, mida tselluliidiga esialgu seostada ei osata.

“Vahel tulevad ravile naised, kelle nahaalune kude on sõna otseses mõttes tselluliiti täis, nahapind on külm ja sinakas, esinevad ilmselged vere- ja lümfiringehäired ning kehas on ülearu vedelikku. Tekkinud on vererõhuhäired ning arst on välja kirjutanud vererõhutabletid. Püütakse ravida sümptomeid, aga mitte põhjust.”

Või teine näide.

“Inimese käed ja jalad on külmad, mis tähendab, et vere juurdevool nendesse piirkondadesse on halvenenud. Üheks takistajaks võib olla tselluliit. Vereringe peab olema organismis ühtlane. “Probleem algab perifeerias, kuid võib tasapisi haarata lõpuks kogu organismi. Kaugemas perspektiivis võib sellest alguse saada rida terviseprobleeme, kuna kõik organid on otseselt lümfi- ja vereringega seotud,” on Helina Vende veendunud.

Näiteks halb enesetunne ja peavalu võivad olla osa mürgitusnähtudest, mis tekivad, kui lümf ei suuda organismist jääkaineid välja viia. “Kindlasti ei saa öelda, et tselluliit on ainult esteetiline probleem.”

Helina Vende arvates tuleks välja selgitada konkreetsed põhjused, miks, kuhu ja mis tüüpi tselluliit kehale kogunenud on.

“Teatud etapini ei mõjuta muutused nahaaluses koes organismi üldtervist ja funktsioneerimist, kuid igasugune tselluliit on siiski märguanne, et keha ei suuda kuhjunud jääkainetega hakkama saada.”

Doktor Marju Past arvab, et ka agressiivne võitlus tselluliidiga võib suurendada tselluliidi enda hulka. “Oht, et jääkaineid satub liiga palju vere- ja lümfiringesse, on sel juhul, kui inimesed rakendavad tselluliidi tõrjeks väga aktiivselt erinevaid vahendeid,” tõdeb ta.

Samuti soovitab ta olla ettevaatlik erinevate masinprotseduuridega. “Kuna tselluliidi teke on pikaaegne, siis ka alustatud protseduurid, nagu massaažid ja dieedi- ja liikumisprogrammid, peavad olema kooskõlas inimese üldtervisega ega tohi seda liigselt forsseerida.”

Helina Vende tõdeb, et aparatuuri, mida tselluliidiravis kasutatakse, on tõesti väga erineva tasemega.

“Peamiseks kriteeriumiks salongihooldust valides peaks olema see, et hooldused hõlmaksid kogu keha ning neid teostaksid meedikud. Üksikust kreemipurgist või suvaliselt valitud protseduurist suurt kasu ei sünni, ravi peab olema kompleksne ja hästi läbimõeldud,” arvab ta.

“Tselluliiti leidub pea igal naisel ning see ei kujuta endast nii suurt terviseohtu ega ole ka nii suur kosmeetiline probleem, et me peaksime ennast piinlikult tundma. See on iseloomulik ka normaalse kaaluga naisele, kes on ilus, tubli ja terve, kuna naine ongi nii loodud oma hormonaalse seisu ja naha struktuuriga. Ärme hüppame iga hinnaga üle looduse varju. Eesmärk peaks olema terve inimene, mitte kompleksides vaevlev ületreenitud noor naine, kes pole kunagi rahul oma kehakuju ega kaaluga,” on dr Marju Past veendunud.