Kolm põhjust, miks lisada toidulauale oliivõli
1. Oliiviõli on tervislik!
Külmpressitud oliiviõli on kõrge toiteväärtusega. See sisaldab rikkalikult oomega-9-rasvhappeid ehk oleiinhapet, mis mängib olulist rolli südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Oleiinhape aitab vähendada põletike ja mitmete haiguste teket soodustavat oksüdatiivset stressi ning kaitseb rakke. Oliiviõli sisaldab ka rohkesti antioksüdante ning on hea vabade radikaalide teket pidurdavate fenoolide ja E-vitamiini allikas.
2. Oliiviõliga saab praadida!
Oliiviõli on üks väheseid külmpressi taimeõlisid, millega võib praadida. Õlidel on suitsemispunkt ehk temperatuur, mille ületamisel hakkab õli suitsema, omandab ebameeldiva maitse ning jätab selle ka toidule. Suitsemispunkti ületades kaotab õli tublisti oma väärtusest ning selles tekivad toksilised ühendid. Emile Noëli esimese külmpressi oliiviõlide suitsemispunkt on ligi 210 kraadi juures. See on oluliselt rohkem kui ideaalne praadimise temperatuur, mis on 180 kraadi. Seega talub oliiviõli kõrget temperatuuri väga hästi.
3. Oliiviõli on mitmekesine!
Oliiviõli muudab värske ja vitamiinirikka salati veelgi maitsvamaks ja tervislikumaks ning aitab paremini omastada värsketes köögiviljades sisalduvaid vitamiine. Seega on taimeõli värske salati kohustuslik koostisosa. Oliiviõli sobib ka koogitainasse, suppidesse, kastmetesse, hautistesse ja marinaadidesse. Külmpressitud oliiviõli sobib niristada kastmeks isegi vanillijäätisele ning lihtsalt niisama värskele krõbeda koorikuga saiale. Proovi järele!
Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta kevadel.
- 16:18 Viis toitu, mida peaksid tervise nimel kevadel ilmtingimata sööma (0)
- 11:00 Laps peaks parema tervise nimel piirduma kahe klaasi piimaga päevas (17)
- 17:15 Kopsaka isu taltsutus (0)
- 10:20 Värskust ja väärtuslikke vitamiine idanditest (0)
- 13:16 Eksamile võta kaasa mandlid ja banaan (21)
- 11:43 Nälgib, aga ikka paksuke (3)
0 kommentaari