Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
20. aprill 2015, 14:11

Suur osa inimesi võtab antidepressante liiga kergekäeliselt (6)

Värske uuring kinnitab, et rohkem kui kaks kolmandikku antidepressante võtvatest inimestest tegelikult neid ei vaja.

Ajakirjas Journal of Clinical Psychiatry avaldatud uuringus vaadeldi ennekõike inimesi, kes võtavad selektiivseid serotoniini tagasihaarde inhibiitoreid (SSRI). Need on depressiooni ja teistegi psühhiaatriliste häirete ravis eelistatuimad ravimid, sest võrreldes teiste antidepressantidega on neil täheldatud vähem kõrvaltoimeid, vahendab Healthmeup.

Uurijad leidsid, et rohkem kui kaks kolmandikku inimestest neid ravimeid ei vaja, sest nende seisund ei vasta kliinilise depressiooni kriteeriumitele. Samal põhjusel ei peaks antidepressante tarvitama ka need 38% inimestest, kellele need on kirjutatud teiste psüühikahäirete raviks.

Ametlikud juhised näevad nimelt ette, et kliinilist depressiooni saab diagnoosida inimesel, kui tal on viis või rohkem depressioonile viitavat sümptomit kestnud rohkem kui kaks nädalat, seejuures peavad need sümptomid olema avaldunud igal päeval.

Depressioonisümptomiteks loetakse masendust, huvi kadumist igapäevategevuste suhtes, muutusi söögiisus (kaalulangust või kaalutõusu), unetust või liigunisust. Lisaks võivad depressioonile viidata ka aeglustunud käitumine, väsimus või jõuetus, pidev alaväärsus- või süütunne, otsustusraskused, keskendumisraskused ja enesetapumõtted.