Foto:
Uudised
20. aprill 2015, 11:27

Pooled infarktidest on ennetatavad (2)

„Südamehaigustele riskile tasub hakata mõtlema meestel alates 40-ndast eluaastast ja naistel alates 50-ndast eluaastast või menopausi tekkimisest. Infarktiennetuses töötab reegel, et 50% surmadest saame vältida riskifaktorite mõjutamisega ja 50% õigete ravimite püsiva ja sihipärase kasutamisega," kutsub Ida-Tallinna Keskhaigla südamekeskuse juhataja Tiina Uuetoa üles õigeaegselt oma südame eest hoolt kandma.

Tiina Uuetoa sõnul on eestlane mitme riskifaktoriga patsient, kel esinevad korraga nii vererõhuprobleemid, suitsetamine, ülekaal kui ka muud terviseprobleemid. Südameprobleemide ennetamiseks või leevendamiseks saab igaüks teha ära nii mõndagi – toituda tervislikumalt, liikuda rohkem ning vajadusel järgida hoolikalt arsti poolt määratud raviplaani.

Südame-ja veresoonkonnahaigustesse sureb meie kontinendil 42% meestest ja 51% naistest. Aastas diagnoositakse Eestis umbes 3000 infarkti. Eesti Haigekassa andmetel diagnoositi näiteks 2012. aastal kõrgvererõhktõbi esimest korda elus 9307 inimesel.

Et oma südamel oleks lihtsam silma peal hoida, kutsub Ida-Tallinna Keskhaigla sel nädalal kõiki huvilisi tasuta tervisepäevadele.

Täna saab veel Magdaleena üksuse suures saalis (Pärnu mnt 104) kuni kell 14 mõõta vererõhku, kolesterooli ja veresuhkrut ning esitada küsimusi südamekeskuse spetsialistidele.

Homme, 21. aprillil toimub samas südame virvendusarütmia teabepäev. Kell 10 – 11 saab kuulata südamekeskuse juhataja Tiina Uuetoa loengut "Kui süda on rütmist väljas" ja kardioloog Heli Kaljusaare loengut "Kuidas vältida insulti". Kell 10 – 14 jagavad Tiina Uuetoa, Heli Kaljusaar, sisearst Kai Sukles ning tromboosikabinetiõed nõu, soovitusi ja juhiseid edaspidiseks, neilt saab küsida nõu.

Tervisepäevad on huvilistele tasuta, tervisenäitajate mõõtmiseks on soovitav kohale minna söömata.