Foto: LIIS TREIMANN
Lapsed
20. aprill 2015, 12:35

Eestis keeldutakse vaktsineerimisest üha enam (7)

Viimase viie aasta lõikes on Eestis ilmnenud vaktsineerimistega hõlmatuse osas väike langustendents, nullu jäi 2-aastaste laste seas jäi soovituslik vaktsineerimisega hõlmatuse tase saavutamata Tallinnas, Harjumaal, Hiiumaal, Pärnumaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal, teatab Terviseamet täna alanud Euroopa Immuniseerimise nädalal.

Juba kümnendat korda tähistatav Euroopa Immuniseerimise nädal keskendub seekord immuniseerimisalaste puuduste ja vajakajäämiste likvideerimisele.

Vaktsineerimine on päästnud rohkem elusid kui ükski teine meede, mida tervishoius on rakendatud. Euroopa on olnud üsna lähedal eesmärgile likvideerida leetrid, kuid inimeste teadmatus ja suhtumise muutus on viinud viimastel aastatel hoopis leetritesse haigestumise kasvule. Seetõttu peab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) oluliseks kõikide riikide panust vaktsiin-välditavate nakkuste ennetamises ja kõrvaldamises.

Iga laps, iga inimene on oluline. Keegi ei pea põdema nakkushaigusi, mida on võimalik vältida, mille vastu on olemas kaitse. Tähtis on analüüsida ja aru saada, mis mõjutavad vanemate vaktsineerimisalaseid otsuseid, kuidas suurendada inimeste rahulolu ja usaldust ning muuta vaktsineerimine kui toiming võimalikult mugavaks.

Eesti immuniseerimiskava kohaselt vaktsineeritakse lapsi 11 nakkushaiguse vastu. Nendeks on tuberkuloos, B-viirushepatiit, difteeria, teetanus, läkaköha, poliomüeliit, mumps, punetised, leetrid, Haemophylius influenzae tüüp b ja 2014 aastal lisandunud rotaviirus.

Tuberkuloosi vastu vaktsineeriti 2014. aastal 95,1% lastest vanuses 0 kuni 11 kuud.

Viimase viie aasta lõikes on aga ilmnenud vaktsineerimistega hõlmatuse osas väike langustendents. 2014. aastal vähenes võrreldes 2013. aastaga 2-aastaste laste hõlmatus vaktsineerimisega kõikide immuniseerimiskava vaktsiinidega. Hõlmatus vaktsineerimisega B-viirushepatiidi vastu moodustas 93,4%, difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi vastu - 94,5%, Haemophylius influenzae tüüp b vastu – 95,0% ning mumpsi, punetiste ja leetrite vastu - 93,4%. WHO poolne soovitus on 95%.

2-aastaste laste seas jäi soovituslik vaktsineerimisega hõlmatuse tase saavutamata Tallinnas, Harjumaal, Hiiumaal, Pärnumaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal.

Samuti on Terviseameti andmeil Eestis probleeme immuniseerimise õigeaegsusega. 2014 aastal vähenes hõlmatus esimese ja teise korduvvaktsineerimisega difteeria, teetanuse, läkaköha ja poliomüeliidi vastu. Hõlmatus korduvvaktsineerimisega leetrite, punetiste ja mumpsi vastu 14-aastastel jääb samuti alla WHO soovituslikku taset.

Vaktsineerimistest keeldumiste arv kasvas 2014 aastal eelneva aastaga võrreldes 0,2 – 0,3 protsendi võrra.