Kuna higistamisega kaotab organism palju mikroelemente, siis on soovitatav pingutava ja pikaajalise treeningu ajal tarbida piisavalt mineraalaineterikast vedelikkuFoto: MARGUS ANSU
Hea nõu
21. aprill 2015, 12:16

Üks küsimus: milliseid lisaained on treenijatele südamesõbralikud?

Milliseid lisaaineid võiksid sportlased tarbida – kuidas need südamele mõjuvad?

Vastab Sirje Masik, Ida-Tallinna keskhaigla südamekeskuse kardioloog: «Südamelihase tööks tähtsamaid mineraalained on magneesium ja kaalium.

Madal magneesiumitase võimaldab kaltsiumi ja naatriumi kuhjumist organismis, see häirib vereringet väikestes arterites ja põhjustab vererõhu tõusu. Magneesium aitab reguleerida südamelööke, soodustab veresoonte lõõgastumist ning takistab trombide teket. Kaltsium osaleb lihaste kokkutõmbes, magneesium soodustab lihaste lõdvestumist. Koos reguleerivad nad südame rütmi ja vererõhku. Paljud rütmihäired võivad olla vaid magneesiumipuuduse tagajärg südamelihases.

Kuna higistamisega kaotab organism palju mikroelemente, siis on soovitatav pingutava ja pikaajalise treeningu ajal tarbida piisavalt mineraalaineterikast vedelikku. Magneesiumiõli aitab efektiivselt lihaskrampide ja -valude puhul ning muude magneesiumipuudusest tulenevate probleemide korral.»