Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
22. aprill 2015, 12:27

Teadlased: kalaõli võib keemiaravi tulemused nullida

Vähidiagnoosiga patsiendid muudavad sageli oma eluviise, toitumist ja toidulisandite tarvitamist lootuses ergutada organismi kasvajaga võitlema. Ajakirjas JAMA Oncology avaldatud uurimuses leiti, et mõned kalaõlid võivad hoopis vähiravile vastu töötada.

Varasemad katsed on näidanud, et 16:4(n-3) rasvhape indutseerib hiirtel vähi kemoteraapia suhtes resistentsuse teket, vahendab Med24. Ka selle rasvhappe madalad seerumikontsentratsioonid olid piisava mõjuga, et keemiaravi enam ei pidurdanud kasvajate edasist arengut. Käsimüügi kalaõlipreparaate analüüsides leiti kõikidest 16:4(n-3) rasvhapet.

118 vähiravi saavat patsienti täitsid küsimustikud kala söömise ja kalaõlipreparaatide tarbimise kohta. Neist 30% kasutasid kalaõli sisaldavaid toidulisandeid ja 11% kasutasid oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid preparaate. Uuritavate nimetatud toidulisanditest kõikidest oli leitud 16:4(n-3) rasvhapet. Keemiaravi ajal vähihaigetega täiendavate katsete läbiviimist pidasid uurijad ebaeetiliseks.

Järgnevad katsed tehti 50 tervel täiskasvanul. Uuritavad tarbisid soovitatud päevase annuse (10 ml) kalaõli kas toidulisanditena või kala süües (lõhe, tuunikala, makrell või heeringas). Vahetult pärast toidulisandite võtmist tõusis 16:4(n-3) rasvhappe tase seerumis, normaliseerudes 8 tunni möödumisel. Heeringa või makrelli söömine tõstis 16:4(n-3) rasvhappe taset oluliselt; lõhe tõstis sama taset veidi ja tuunikala söömise järgselt selle rasvhappe tase veres ei muutunud.

Võttes arvesse, et prekliinilistes katsetes on 16:4(n-3) rasvhape näidanud olulist kemoteraapia efekti nullivat mõju ning et isegi madalad 16:4(n-3) rasvhappe näidud hiirte veres mõjusid keemiaravile ebasoodsalt, soovitavad uurijad vähiravi saavatel patsientidel vältida kalaõlipreparaatide tarvitamist keemiaravile eelnevast kuni järgneva päevani.

Samuti soovitatakse kemoteraapiat ümbritseva 48 tunni jooksul vältida heeringa ja makrelli söömist.