RASE NAINE.Foto: TAIRO LUTTER
Terviseuudised
22. aprill 2015, 19:01

TÜ on arendamas testi, mis aitaks prognoosida võimalikke komplikatsioone rasedusel (1)

Eestis on rasedate tervis üha paranenud, kuid siiski esineb sünnitajate kõrgest vanusest ja ebatervislikest eluviisidest tingitud tervisehädasid nagu diabeet ja kõrge vererõhk.

Nii selgus alates 2012. aastast läbi viidud projektist, mille tulemusena tahetakse parandada võimalike tervisehädade prognoosimist ja vajadusel ennetamist, vahendab ERR-i uudisteportaal saadet "Aktuaalne kaamera".

Lisaks rasedate tervisele on Eestis head näitajad perinataalse suremuse osas, kus loote hukkumist enne sünnitust, sünnituse ajal ja esimese elunädala jooksul esineb praegu keskmiselt viis juhtu tuhande kohta.

Et rasedusaegseid haigusi ja tüsistusi võimalikult varakult avastada ja võimalusel ennetada, on praeguseks uuritud 4500 inimest, kelle hulgas on nii rasedad, rasedust planeerivad naised kui ka viljatusmuredega naised ja mehed..

"Quattromedi abiga oleme arendamas välja sellist rasedatele mõeldud multimarker ema vereseerumil põhinevat analüüsi, mille eesmärgiks oleks siis tuvastada üsna varakult, raseduse algusjärgus, kas midagi platsenta arengus või ema tervises võiks viidata sellele, et raseduse teisel poolel tekivad komplikatsioonid," rääkis TÜ molekulaar- ja rakubioloogia instituudi professor Maris Laan.