Foto: ALDO LUUD
Meeled
23. aprill 2015, 12:15

Füüsiline vorm mõjutab depressiooni kehavormidest rohkem (1)

Kuigi ülekaalulisus on depressiooni riskifaktor, leiti hiljutises uuringus, et depressiivsed sümptomid on tugevamalt seotud hoopis kardiorespiratoorse võimekusega.

Dallases läbi viidud pikaajalisse uuringusse haarati täiskasvanud inimesed vanuses 20-100 aastat, kes olid läbinud tervisekontrolli koos koormustestiga ajavahemikus 1979-1998, vahendab terviseportaal Med24. Uuringust jäeti välja isikud, kellel olid muutused rahuoleku EKG-s; kes ei saavutanud vähemalt 85% ealisest maksimaalsest pulsisagedusest koormustestil; kellel oli diagnoositud kardiovaskulaarsed haigused, vähk või varem diagnoositud psühhiaatriline haigestumine, suitsiidmõtted või olid saanud psühhiaatrilist nõustamist. Analüüsidesse hõlmati ligi 12 600 inimest, kes tagastasid posti teel küsimustiku 1990., 1995. või 1999. aastal. Rasvumist määrati kolmel viisil: kehamassiindeks, vööümbermõõt ja keha rasvaprotsent.

Selgus, et kui kardiorespiratoorset võimekust arvesse võtta, ei oma ülekaalulisus, vööümbermõõt ega keha rasvaprotsent depressiivsete sümptomiste kujulinemisel tähtsust. Naiste puhul esines kõige madalama füüsilise võimekusega grupis depressiivset sümptomaatikat 60% rohkem kui kõige kõrgema füüsilise võimekusega grupis; väheaktiivsete ja ülekaaluliste naiste risk depressiivseid sümptomeid kogeda oli 125% kõrgem kui aktiivsetel normaalkaalus naistel.