Korralik hambahügieen aitab erektsioonihäireid ennetada.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. aprill 2015, 14:17

Mida räägivad hambad meeste seksuaalse võimekuse kohta? (10)

Vilets hambahügieen võib kaasa tuua erektsioonihäired, selgub hiljuti Taiwanis läbi viidud uuringust. 

Nimelt leiti, et erektsioonihäiretega meestel on 79% rohkem diagnoositud kroonilist parodondiiti. See on haigus, mille korral on hammast ümbritsevas koes põletik, mis põhjustab igemete taandumist ja soodustades sinna bakterite kogunemist, vahendab Mens´s Health. Kuid lisaks võib parodontiidi põhjustatud krooniline põletik kahjustada ka endoteelrakke, mis katavad kõikide veresoonte seinu, ka peenises. See toob omakorda kaasa kehvema verevarustuse, mis mõjutab erektsiooni otseselt.

Teadlaste hinnangul aitab parodontiidist põhjustatud erektsioonihäirete taandumisele kaasa see, kui hammas välja tõmmata. Kuid see olgu siiski viimane lahendus, abi võib olla ka süvapuhastusest hambaarsti juures või igemete kirurgiast.

Parodondiiti võib endal kahtlustada, kui igemed on punased ja paistes, veritsevad harjates, kui hingeõhk on halb ja igemete taandumine silmaga näha.

Litsaim viis parodondiiti ja seega ka sellest põhjustatud erektsioonihäireid ennetada on pesta oma hambaid korralikult kaks korda päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga ning kord päevas kasutada hambaniiti. Ka hambaarsti regulaarne külastus kuulub korraliku hambahügieeni juurde.