Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
23. aprill 2015, 15:15

Üks küsimus: mille vastu aitavad ninaspreid? (3)

Apteegis on müügil erinevaid ninaspreisid - mille vastu neist abi saab, millal millist kasutada?

Vastab Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi peaproviisor: "Ninaspreide valik apteegiriiulil on väga mitmekesine. Nende erinevus seisneb peaasjalikult selles, kas preparaat sisaldab toimeainet või mitte. Toimeaineks võib olla - oksümetasoliin või ksülometasoliin. Lisaks on erinevus tugevuses - kas preparaat on mõeldud lastele või täiskasvanutele

Samuti sisaldavad ninaspreid erinevaid lisandeid, mis avaldavad kasutamisel erinevat mõju. Nii kergendab mentool hingamist, hülauroonhape niisutab, dekspantenool omab põletikuvastast toimet ja parandab limaskesta seisukorda ning kummelil on põletikuvastane toime.

Toimeainevabad ninaspreid jaotatakse omakorda isotoonilisteks ja hüpertoonilisteks.

Isotoonilised ninaspreid sobivad eelkõige kasutamiseks nina limaskesta kuivuse (õhusaaste, kuiv õhk, kliimaseade, liiga intensiivne kütmine) korral täiskasvanutele ja üle 7 kuu vanustele lastele. Seda võib kasutada ka allergia puhul nina loputamiseks, samuti külmetushaiguste korral nina loputamiseks.

Hüpertoonilised ninaspreid sobivad kasutamiseks viirushaiguste ja allergilise nohu korral tursete alandamiseks. Need vähendavad tõhusalt nina ja urgete kinnisust, puhastavad aktiivselt ninakäike, niisutavad nina limaskesta. Hüpertoonilised ninaspreid sobivad nii täiskasvanutele kui väikelastele."