Foto: TEET MALSROOS
Keha
28. aprill 2015, 12:19

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Kas vaktsineerida end puuginakkuse vastu? (1)

Millal on õige aeg lasta end puuginakkuse vastu vaktsineerida? Kes seda peaksid tegema?

Eero Merilind (perearst): Puugid kannavad edasi kaht raskemat haigust – borrelioosi ja puukentsefaliiti. Borrelioosi raviks kasutatakse antibiootikume. Puukentsefaliiti ravida on raske ja enamasti vajab inimene intensiivravi haiglas. Seetõttu soovitataksegi lasta end puuk-entsefaliidi vastu vaktsineerida.

Täielik vaktsineerimine koosneb kolmest süstist. Kaks esimest tehakse ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas umbes aasta pärast. Vaktsineerida võib igal aastaajal, kuid Eestis on kaitsesüstimine aktiivsem kevaditi, märtsis-aprillis.

Kui vaktsineerimist alustatakse suvel, võib kiirema immuunvastuse saamiseks teise annuse manustada kaks nädalat pärast esimest annust, kolmanda 9–12 kuu möödudes. Iga kolme aasta järel süstitakse üks lisaannus vaktsiini, et omandatud immuunsust säilitada.

Lapsi võib vaktsineerida alates esimesest eluaastast. Seda saab lasta teha oma perearsti juures või tervishoiuasutuse nakkuskabinetis.

Vaktsineerimise vastunäidustused:

• palavik üle 38,5 kraadi,
• ülitundlikkus vaktsiini mõne koostisosa suhtes.

Vaktsineerida peaksid end laskma inimesed, kes elavad või viibivad ajutiselt sellises piirkonnas, kus puukentsefaliiti nakatumise risk on suurem, metsatöölised, teised sageli metsas viibijad, kaitseväelased.