Foto: ALDO LUUD
Keha
29. aprill 2015, 18:37

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Kas tselluliidikreem teeb saledamaks? (4)

Tselluliit on kutsumata külaline paljude naiste puusadel. Kuidas sellest lahti saada? Kas tingimata on vaja minna trennisaali ja loobuda maiustamisest või piisab tselluliidivastasest võlukreemist?

Poolt 

Üldised: Nahaaluse rasvkoe ülesanne on kaitsta inimest liigse jahtumise eest. Tselluliit on krobeline rasvkude, mis koostiselt sarnaneb tavalise rasvkoega. Tselluliit koguneb põhiliselt naise alakehale, eriti puusadele, tuharatele ja reitele.

Tselluliidist lõplikult lahti saada pole võimalik. Saab vaid parandada naha väljanägemist.

Peale rasvarakkude lõhustamise teevad tselluliidikreemid naha siledamaks, niisutavad seda, kiirendavad ainevahetust ja muudavad naha ilusamaks.

Jevgenia Makarova, Medemise iluravikeskuse meditsiiniala juhataja: Tselluliidil eristatakse nelja astet. Kui esimesed kolm on tervisele ohutud ja tselluliidimure on vaid visuaalne, siis viimane, neljas staadium, võib tervisele ohtlik olla ja vajab ravi.

Ene Männe, Pariisi Vee kosmeetik-koolitaja: Osal tselluliidikreemidest on mõõdetav ja kliiniliselt tõestatud toime. Katsetel on leitud toimeaineid, mis on võimelised kahandama rasvarakke.

On kaht sorti tselluliiti: rasvapõhine ja veepõhine. Rasvapõhise tselluliidiga võitlemiseks sobivad lipolüütilise toimega rasvu lahustavaid aktiivseid ühendeid ja aineid sisaldavad kreemid, geelid ja seerumid. Lipolüütilise toimega tooted lõhustavad ja pehmendavad rasvkude, et see saaks masseerides väljuda rasvakomudest. 

Veepõhisele tselluliidile mõjuvad hästi dreneeriva toimega tooted, mis väljutavad rasvarakust jääkaineid ning kudedest ja kudede vahelt ka liigset vett.

Kui järjekindlalt probleemseid piirkondi tselluliidikreemiga masseerida, võib isegi kaalu kaotamata reite ümbermõõt väheneda, sest jalgu masseerides jaotub rasvakiht naha all ühtlasemalt ja see pole nii kobruline.

Tselluliidivastaste kreemide, geelide, õlide ja ampullidega tuleks teha kuure, vahetades toimeaineid, näiteks alustada vett väljutavatest kreemidest, seejärel kasutada rasvade lõhustamiseks mõeldud kreeme. Kui kreeme vahetada, on nende toimimise tõenäosus suurem, kui aasta läbi sama toodet kasutades.

Vastu

Üldised: Naha teeb ilusamaks ja siledamaks ka kaks korda päevas keha kreemitamine ja masseerimine tavalise kreemiga.

Tselluliidiga aitab kõige paremini võidelda regulaarne treening, aktiivne eluviis, tervislik toitumine, vajadusel dieet, stressi leevendamine, kuivharjamine ja massaažid.

Samas võib ka tervislikus kehakaalus ja regulaarselt liikuval tervisesportlasel olla tselluliiti, sest krobeliselt ladestuv rasv-kude on pärilik.

Eve Reitalu, Arctic Sport Clubi fitness-juht: Keha peab olema terve seestpoolt. Salenejal ainult tselluliidikreemile loota ei maksa.

Regulaarne kehaline aktiivsus, kas treening või piisav iga-päevane liikumine koos mõistliku toiduvalikuga hoiab keha ilusa ja vaimu selge.

Massaaž, saun, mitmesugused kehaprotseduurid, sh kreemitamine, on lisaboonus kehale, nahale ja enesetundele.

Kui peaksin valima metsajooksu või tselluliidikreemi vahel, valiksin esimese, kuna liikumisest saadav emotsioon ja kasu on suurem.

Jevgenia Makarova: Tselluliidikreemi tugeva massaažiga probleemsetele kohtadele hõõrudes on massaažil tselluliidikreemist tõhusam toime, sest see stimuleerib vere- ja lümfiringet kudedes.

Tselluliidikreemidel ei ole salendavat toimet, sest isegi kui kreem sisaldab rasvarakke lõhustavaid aineid, imendub kreem naha pindmistesse kihtidesse nahabarjääri läbimata, aga probleemne rasvkude asub palju sügavamal naha all.

Naha reljeefi ja tselluliidi välimust parandab rasvapõletajate naha alla, otse probleemsesse piirkonda süstimine, nii et aktiivsed ained jõuavad kohe rasvkoe sisse ja saavad seal efektiivselt toimida.