Foto: ALDO LUUD
Keha
27. aprill 2015, 14:14

Miks sääsed eelistavad üht inimest teistele? (3)

Inglismaal läbi viidud uuring näitab, et inimese geenid mõjutavad seda, miks sääsed eelistavad ühe inimese verd teistest rohkem.

Londoni hügieeni ja troopilise meditsiini kooli teadlased uurisid identseid ja erimunakaksikuid ning leidsid, et geenid on põhjuseks, miks sääsed eelistavad üht inimest teistele, vahendab Web MD. Leiti, et sääskede jaoks vähematraktiivsed inimesed toodavad loomulikke tõrjevahendeid ning see näib teadlaste hinnangul olevat geneetiliselt reguleeritud.

Ajakirjas PLoS ONE avaldatud uuringus vaatlesid teadlased 18 identset ja 19 erimunakaksikut ja leidsid, et ühemunakaksikud olid sääskedele meeldimise osas teineteisega sarnasemad kui erimunakasikud. Identsed kaksikud on ka geneetiliselt teineteisega palju sarnasemad kui kahemunakaksikud.

Teadlasi see leid rõõmustab, sest nii on võimalik end kõiki teadmisi ära kasutades tulevikus sääskede eest paremini kaitsta. Uuringu juhtivautori James Logani sõnul oleks tulevikus võimalik luua näiteks pill, mis aitab kehal loomulikke sääsetõrjevahendeid toota See võiks tulevikus asendada täielikult praegu naha pinnal kasutatavad sääsetõrjevahendid.