Saleduspreparaatide ostmine internetist võib osutuda eluohtlikuksFoto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
27. aprill 2015, 15:26

Tervisetooted, mida ei tohi mingil juhul internetist osta (2)

Tänapäeval on elu lihtne – mida iganes vaja, saab osta internetist. Siiski ei tasu sealt osta tervisetooteid, sest soovitud kasu asemel võib sellega teha tervisele hoopis karuteene.

Internetis müüdavat kraami pole nimelt eales võimalik kõike kontrollida ning anonüümsus äri tegemisel paneb inimesed raha nimel müüma ükskõik mida. Yahoo Health tuletab meelde, et internetist tervisetooteid ostes tuleb olla äärmiselt ettevaatlik ning allolevat nelja asja tohiks osta vaid arsti ettekirjutusel apteegist.

• Retseptiravimid. Kuigi internetist saab paljusid ravimeid ilma retseptita, tuleb seda tehes olla ettevaatlik. Ennekõike seepärast, et mitte kõik ravimid ei pruugi olla kontrollitud ja sisaldada kõike seda, mis seal olema peaks. Veelgi hullem, ravimid võivad olla võltsitud ja sisaldada tervisele ohtlikke komponente.

• Kaalu langetamise vahendid. Internetist kaalu langetamiseks mõeldud toidulisandeid ostes tuleb olla samuti äärmiselt ettevaatlik – kontrollostud on kinnitanud, et isegi taimsed ravimid on sisaldanud varjatud ja ka tervisele ohtlikke koostisosi. Paljud seesugused toidulisandid ei ole ka terviseametnike poolt heaks kiidetud. Liiatigi, nagu on leitud, paljud kaalulangetamispillideks nimetatud on vaid stimulandid, mis sisaldavad näiteks ohtralt kofeiini. See pole aga teps mitte ohutu, eriti südamehaigetele.

• Rinnapiim võib olla lapse jaoks küll parim, kuid veebist ostetuna on vajalikul määral töötlemata ning võib sisaldada lapsele ohtlikke viiruseid (hepatiiti või HIV-i), baktereid, alkoholi, retseptiravimite ja uimastite jälgi. Mõned müüjad on läinud isegi nii kaugele, et emapiima asemel müünud hädalistele lehmapiima.

• Hormoonasendusravi tooteid. Menopausile lähenedes võib tekkida kiusatus osta internetist vaevuseid vähendavaid hormoonasendusravi ravimeid, kreeme või maitsetaimi, samuti libiidot turgutavaid hormoone. Need võivad aga arstiga konsulteerimata tarbides tekitada palju ebameeldivaid kõrvaltoimeid, näiteks ärrituvust, karvakasvu ja jämedat häält. Ehk – paljud ka neist toodetest pole ohutud ja ei sisalda lubatud toimeainet. Iga hormoonravi, isegi kui see on märgistatud sõnaga "looduslik", peaks toimuma vaid arsti range pilgu all.