NAHAVÄHKFoto: ARNO SAAR
Uudised
28. aprill 2015, 07:00

Kuidas vältida melanoomi?

10 viimase aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud poole võrra. Nahavähist on kogu maailmas saanud valgete inimeste seas levinuim vähivorm. Eestis on aastas 800–900 esmast nahavähi juhtu, nendest umbes 130 on melanoomi esmasjuhud. Kuigi tegu on vähiga, mida on võimalik varakult avastada, on suremus kõrge.

Enamik nahamelanoomi juhtumeid on seotud ärahoitava riskifaktoriga – ülemäärase päikesekiirgusega. Kuidas vähendada riski sellesse haigestuda?

Hoidu pikaajalisest viibimisest tugeva päikesekiirguse käes – eriti tugev on see kella 10–16 vahel. Pole olemas tervislikku ja ohutut päevitust, selle teke on alati märgiks, et UV-kiirguse kahjustatud nahk püüab ennast kaitsta.

Ära käi solaariumis, sest muidu suureneb melanoomi tekkerisk enne 35. eluaastat 75%.

Kasuta UV-kiirguse vastu päevituskreemi, mille kiirguskaitse faktor on vähemalt 15 ning mis kaitseb nii UVA kui ka UVB kiirguse eest. Mida heledam ja tundlikum on nahk, seda tugevama faktoriga kreemi tuleb kasutada, et hoiduda nahapõletusest.

Kanna riideid, mis kaitsevad UV-kiirguse eest – tihedakoelised tumedamad rõivad pakuvad paremat kaitset.

Kaitse oma lapsi, sest nende nahk on eriti tundlik päikesepõletusele ja enne 15. eluaastat saadud päikesepõletused on kõige suuremaks melanoomi riskifaktoriks edasises elus.

Tunne oma nahka. Muutuste korral neevustes (sünnimärkides) konsulteeri arstiga. Õigel ajal alustatud ravi võib päästa sinu elu.