Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. mai 2015, 11:51

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta aprilli Tervis Plussis.

Laseriga silmad teravaks? (5)

Kuigi nüüdisaegse tehnoloogia abil tehtavad laserprotseduurid on ühed turvalisemad operatsioonid, on tähtis, et iga patsient leiaks oma lahenduse.

Poolt

Ants Haavel, KSA Silmakeskuse silmakirurg:

Silmalõikusi nägemise parandamiseks tehti ka nõukogude ajal, kuid skalpelliga ja konveiermeetodil. 1970.–1980. aastatel tulid laserid, millega paranesid täpsus, kiirus ja taastumine: juba paar tundi pärast operatsiooni näeb patsient selgelt (LASIK-meetod). Puutevaba protseduur on veelgi riskivabam, inimene saab aktiivsesse elustiili pöörduda juba nädala pärast (nt Flow, Epi-K või c-Ten).

Laseroperatsioon on sobiv lahendus eelkõige vanuses 20–40 aastat, siis on organismi taastumisvõime väga hea. Vanuse lisandudes suureneb ka risk.

Pait Teesalu, ReFocus Silmakeskuse silmakirurg:

Plussi on edukalt ja püsivalt võimalik korrigeerida kuni 4 dioptrit (protseduur on pisut keerukam, kui miinuse puhul)

Silma optika muutmiseks tuleb eemaldada kude sarvkesta põhikihist, mida katab epiteel. Puutevabal meetodil eemaldatakse epiteel laseriga. Ekslik on aga arvata, et sel meetodil haava üldse ei teki. Olenemata epiteeli eemaldamise viisist tekib kogu lihvimisala ulatuses haav, mis vajab paranemiseni 3–5 päevaks kontaktläätsega katmist. Epiteeli siledaks muutumiseks ja väga hea nägemise saavutamiseks kulub aga nädalaid. ()

LASIK-meetodi puhul lõigatakse sarvkesta pinnalt mehaanilise instrumendi või femtolaseriga õhuke lapike nii, et epiteel jääb terveks. Lihvimise järel kaetakse lihvimisala lapikesega, mistõttu paranemine on märksa kiirem ja enamik patsiente näeb väga hästi juba järgmisel päeval.

Mulle tehti laseroperatsioon kuus aastat tagasi tookord veel kliinilise uuringu faasis olnud meetodiga Laser Blended Vision, mis lubab protseduuri järel näha hästi nii kaugele kui lähedale ka vanuses üle 40. Kuigi pool aastat kasutasin niisutustilku, on prillideta aastad olnud puhas rõõm.

Birgit Itse, patsient:

Ma arvan, et silmaoperatsioon on olnud mu elu parim endasse tehtud investeering. Lasin silmaoperatsiooni teha kuus aastat tagasi, olin enne 20 aastat kandnud –4 ja –5 silinder-klaasidega prille. Kaks tundi pärast operatsiooni õue astudes tundus, et näen läbi seinte, ja mu nägemine on endiselt korras.

Üldine:

Prille võivad asendada ka kontaktläätsed, aga on risk, et need põhjustavad sarvkesta kuju muutusi, nägemist ohustavaid põletikke ja silmade kuivust.

Vastu

Ants Haavel:

Hea tulemuse saamiseks tuleb hästi valida, keda lõigata, sest mõned silmahaigused ägeneksid lõikuse korral. Lõikusega võivad välja tulla varjatud probleemid, näiteks kuiva silma sündroom.

90% nendel puhkudel, kus patsient pole rahul, on tulemus tehniliselt korras, aga inimese ootused või ettekujutused on olnud arvatavasti teistsugused.

Üle 50aastastel pole laser enam parim valik, võimalik on opereerida kunstläätsed, millel võimalikud eri fookused.

Pait Teesalu:

Puutevaba protseduuri puhul võib epiteeli eemaldamisel olulisimaks tüsistuseks olla põletikust tingitud sarvkesta hägusus, LASIK-protseduuridel aga lapi lõikamisega seonduv.

Mõnedel juhtudel võib laserprotseduur muuta silma kuivemaks, kuna silmapinna tundlikkus väheneb. Suurem risk kuiva silma tekkeks on suure miinusega patsientidel ja neil, kelle silmad on juba varem olnud kuivemad, näiteks inimestel, kes ei talu enam kontaktläätsi. Oluline osa on ka lauservade põletikul. 

Birgit Itse:

Usun, et taastumise ajal on oluline järgida arsti juhiseid. Pean kunstpisarate kasutamist loomulikuks silma eest hoolitsemiseks, sest ekraani ees kipuvad silmad ikka kiiremini kuivama.