Punane riisFoto: Daisy Lappard
Uudised
30. aprill 2015, 13:18

Uus trend: eestlane on vaimustatud punasest riisist (4)

“Just praegu peaks vahelduseks sööma rohkem riisi, eriti just toitainerikast pruuni ja punast riisi," soovitab restorani Riis peakokk Kadri Tran.

"Mul on nii hea meel, et punane riis meil üha populaarsemaks muutub. Pärast saadet ETVs, kus uutest riisisortidest rääkisin, kurtis mu vanaema, et isegi Põlvas on poed punasest riisist tühjaks ostetud,” muigab Kadri Tran, kelle sõnul on Eesti inimeste teadlikkus selles osas palju kasvanud. “Minu varustajalgi oli punane riis peaaegu läbi müüdud, ostsin veiniõhtusöögiks viimased kümme kilo.”

Punane riis on Hiinas sajandeid kasvatatud metsik riisisort, millel arvatakse tänapäeval olevat tugevalt kolesterooli alandav toime. “Väga-väga tervislik, kõrge rauasisaldusega, soovitatakse diabeetikutele,” iseloomustab Kadri Tran punast riisi.

Meeldiva pähklise aroomiga punane riis on väga toitaine- ja vitamiinirikas ning madala tärklisesisaldusega. Selles on palju kiudaineid, mistõttu see on hea seedimisele, soodustab kaalulangust, tugevdab südant, vähendab veresuhkrusisaldust ja aitab ennetada sooltevähki. Kõrge rauasisalduse tõttu hoiab punase riisi söömine rakud noorena ning aitab kaasa hapniku lihastesse kandmisele, suur kaltsiumisisaldus ja B2-vitamiini rohkus on hea küüntele, hammastele, juustele ja nägemisele. B1-vitamiini rohkus tugevdab närvisüsteemi ja on eriti kasulik stressirohkel perioodil.

Punase riisi teradelt on eemaldatud vaid mittesöödav kest. Alles on kõik pealiskihid, mis valgetelt riisidelt eemaldatakse, kuid milles peituvadki kasulikud ained. Maitselt on punane riis magusam ja pähklisem kui valge riis.

 Suure riisisortide ülevaate leiad 30. aprilli ajakirjast Naised!