Agnes AalisteFoto: Aivar Kullamaa
Uudised
1. mai 2015, 11:09

Agnes Aaliste on armunud!

Ring FMi hommikusaate juht Agnes Aaliste sööb šokolaadi ja küpsiseid, joob veini ja konjakit, aga kaal langeb. Põhjus? Agnes on armunud!

Jälle on kaks nädalat möödas. Mis tunne siis on? Täna olen sunnitud kirjutama biokeemilistest protsessidest ja nende mõjust söögiisule. Ma pean rääkima armumisest, sest vahepeal tabas see mind ootamatult ja mitte lihtsalt ei puudutanud korra, vaid sõitis ikka sajaga sisse.

Armumine vallandab kehas oksütotsiini ja vasopressiini tulva, mis langetab stressihormoonide sisaldust. Väiksem stress kingib inimesele tervema naha ja vööümbermõõdu. Armunud olles suureneb organismis dopamiini, adrenaliini ja serotoniini hulk. Nende hormoonide mõju all söövad ning magavad inimesed vähem. Teisisõnu ja lihtinimese keeli täidavad kõhtu liblikad ja muud toitu pole vaja. Söögiisu kaob ja seni olulised asjad ei tundu enam nii olulised. Olulise all pean ma silmas tervislikku toitumist ja kümmet tuhandet sammu päevas.

Niisiis on minu süsteemid ja graafik pea peale pööratud. Kuna toiduisu üldse pole, aga hirm anoreksia saada on, söön vägisi. Loomulikult mitte praade ja korralikku toitu, vaid seda, mis vähegi apetiitne tundub. Komme, šokolaadi, küpsiseid, krõpse, kohukesi. Joon veini ja konjakit. Selline elu. Kaal aga langeb! Kogused on väikesed, eriti üle paari kommi korraga sisse ei lähe. See on kohutavalt kurnav. Õnneks on teadlased kindlaks teinud, et armunud olek kestab 12–17 kuud, sest kauem ei suudaks inimene sellises seisus elada.

Mis kehalisse aktiivsusesse puutub, siis nui neljaks 10 000 sammu on viimased kaks nädalat unustusehõlmas olnud. Samas on juhe kogu aeg koos ja tunne pidevalt nii suur, et ei mahu sisse ära, seega käin ma öösiti jalutamas. Lihtsalt sihitult hulkumas, sest see kergendab mõtteid. Üks öö uitasin nii, et sammuäpp näitas lõpuks kehalist aktiivsust 3 tundi ja 15 minutit. See juhtus märkamatult.

Niisiis, toidujuttu sel nädalal eriti ei tulnud, sest lihtsalt pole millestki rääkida. Kõige parem kaalulangetaja on armumine. Fakt. Punkt. Aamen. Üks hetk tuleb mõistus tagasi ja liblikad leiavad uue organismi, mida söövitama minna, eks siis võtan end jälle käsile. Siis ostan jälle toidupoest juurvilju ja kodujuustu. Seniks aga püüan endal šokolaadi ja veiniga hinge sees hoida.