Toiduuudised
2. mai 2015, 08:00

Toiduained, mis alandavad kolesterooli

Ajakiri Good Housekeeping soovitab lisada menüüsse toiduaineid, mis alandavad halva kolesterooli taset ja kaitsevad seega südant.

Pistaatsiapähklid

Uurimused on näidanud, et pistaatsiapähklid langetavad halb ja tõstavad hea kolesterooli taset. Kuna pistaatsiapähklid sisaldavad palju kiudaineid ja antioksüdante, kaitsevad nad ühtlasi keharakke oksüdatiivse stressi ehk kahjustuste eest, mis põhjustavad arterite ummistumist.

Hummus

Kiudained, iseäranis kaunviljast pärit lahustuvad kiudained parandavad südame tervist. Kiudainerikkad kikerherned on oivalised kolesteroolilangetajad ning sisaldavad ohtralt antioksüdante.

Tatar, oder ja kaer

Kiudainerikkad teraviljad tatar, oder ja kaer langetavad kolesterooli nagu ka bulgur. Kaerahelvestest ja tatrast saab keeta putru, kuid tatrajahuga saab teha küpsetisi ja tatranuudleid lisada supile. Odrakruup sobib samuti supi sisse, bulgur aga pudrusse ja salatisse.

Soja

Uurimused on näidanud, et sojaoad ja teised looduslikud sojavalgu allikad (näiteks tofu ja sojapiim) alandavad kolesterooli.

Kirsid

Kirsside kaunis värvus on pärit antotsüaniinist, võimsa antioksüdandina tuntud taimsest toitainest. Seetõttu lase kirssidel hea maitsta. Lisa külmutatud marju hommikusmuutisse või pudrule või nosi kuivatatud (kuid magustamata) kirsse vahepalaks.

Kõrvits

Kõrvits sisaldab vähe kaloreid, kuid palju kiudaineid ja antioksüdante.

Seesamiõli. Seesamiõli on monoküllastumata rasvhapete allikana vähem tuntud kui superstaarid oliiviõli ja avokaado. Ent kasutades traditsioonilise oliiviõli asemel seesamiõli, annad toidule mõnusa pähklimaigu. Pea vaid meeles, et ka monoküllastumata rasvhapped on siiski kaloririkkad rasvad.

Banaan

Banaan sisaldab tublisti lahustuvat kiudainet ja uhub su organismist halva kolesterooli välja. Eriti tervislik on hommikune kaerahelbepuder, millele on lisatud banaani ja chia seemneid.

Sardiinid

Sardiinid on küll väiksed, kuid neis leidub palju oomega-3-rasvhappeid ning neis on vähem elavhõbedat kui teistes rasvastes kalades. Sardiini on mugav konservi kujul osta, kuid vaata, et kalad oleksid vees, mitte õlis.

Chia seemned

Kui otsid oomega-3-rasvhappeid taimsel kujul, leiad neis chia seemnetes, milles leidub ka küllaga kiudaineid, valku ja antioksüdante. Seemneid võid krõbistada niisama või lisada pudrule, smuutile, magustoitudele ja küpsetistele.