Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. mai 2015, 16:49

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Ära istu kogu aeg! (1)

Mitmekülgne liikumine on terve olemise juures väga oluline. Loos oma päevast rääkinud inimeste töö on pigem liikuva iseloomuga ning vähese istumisega. Suurem tervisekahjustuste risk on inimestel, kelle töö on istuv ja kes tihtilugu jätkavad istumist ka kodus, kirjutab treener Kristel Päll, Meritoni spordiklubi rühmatreeningute ja personaaltreener

Pidevalt istudes on meie kõhu- ja seljalihased lõdvestunud, mis omakorda suurendab koormust lülisambavahelistele ketastele, eriti kui üldine kehaline toonus on nõrk. See muudab alaselja jäigemaks ning võib põhjustada eba­mugavust seistes ja kõndides, eelkõige valusid ja pingeid alaseljas.

Pärast kaheksat tundi istumist võib tugev treening spordiklubis koormata lülisammast veelgi ega pruugigi lahendada istumisest tulenevaid probleeme.

Oluline on liikuda pidevalt nii tööl kui ka puhkehetkel. Selleks on mitmeid võimalusi: kõnni tööle või koju jala; paiguta printer, telefon või mõni muu töövahend endast võimalikult kaugele; tee oma lõunavaheaeg 10 minutit pikemaks, et minna välja väikesele jalutuskäigule; töötamise vahepeal tee väike paus, et liikuda kas või trepist üles-alla. Istumisest tulenevate eba­mugavuste leevendamiseks võiks proovida vahetada kontoritool suure fitpalli vastu – see aitab hoida rühti ja samal ajal ka treenida süvalihaseid.

Liikumine peab olema mitmekesine ja huvitav ning vaid kontoris printeri ja arvuti vahel kõndimine ei ole piisav. Arukas ja läbimõeldud jõusaali­treening või rühmatreening aitab kehal parema toonuseni jõuda.