Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. mai 2015, 14:29

Ole troopikas ettevaatlik!

Larva migransi tekitajaks on kidauss, kelle peremees­organismiks on kassid ja koerad, kirjutab Tiiu Aug, Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliiniku polikliiniku infektsionist.

Seda esineb troopilistes ja subtroopilistes piirkondades. Munad satuvad sooja niiskesse pinnasesse ja neist arenevad vastsed, kes otsivad uut peremeesorganismi. Nad võivad sattuda ka inimese nahka, kus nad ei ole aga pikalt eluvõimelised. Sissetungikohtadeks võivad olla labajalad, sääred, tuharad, kõht.

Diagnoosimine. Nahal on tüüpiline sügelev, nn roomav lööve, parasiidi sissepääsu kohal on roosa väike sõlmeke, tema edasi­liikumisel jääb järele õrn roosa väät. Ööpäeva jooksul võib parasiit edasi liikuda kuni 3 cm. Biopsiat diagnoosimiseks vaja ei ole.

Ravis tuleb hoolitseda naha puhtuse eest, leevendada sügelust. Kratsimise tagajärjel võivad tekkida mädapõletikud. Parasiit ei ole inimorganismis eluvõimeline ja haigusnähud taanduvad. Vahel kasutatakse raviks albendasooli.

Tervisehäireid see parasiit ei põhjusta, mõningatel juhtudel võib inimene muutuda allergiliseks. Närviliseks ja rahutuks teeb olukord küll. Tegemist on aga vastsega, kidaussi inimese nahas ei teki. Vastne hukkub ja imendub.

Reisides troopilistes piirkondades ei tasuks katmata kehaga lamada, istuda maapinnal ega liival. Ei soovitata käia ka paljajalu.