Teraapiakoer Susi raamatukogus.Foto: Erakogu
Uudised
4. mai 2015, 15:15

Pere lemmikloomast võib saada abiline tervele kogukonnale

Kui pimedate juhtkoeri hakatakse koolitama juba kutsikaeast alates, siis teraapiakoerteks võivad sobida kõik koerda hoolimata vanusest, suurusest ja tõust.

Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu (EATÜ) juhatuse liikme Maarja Tali sõnul on Eestis aina enam neid koeri ja koeraomanikke, kes soovivad osaleda koerte kaasabil läbiviidavates sekkumistes*. MTÜ Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing testib, koolitab ja eksamineerib ainsana Eestis teraapiakoeratiime. „Ühingus on praegu registreeritud 22 rahvusvahelist litsentsi omavat teraapiakoeratiimi," rääkis Tali, kes koos oma Alaska malamuudi tõugu koer Susiga on Eesti esimene lugemiskoeratiim.

„Teraapiakoeratiim koosneb teraapiakoerast ja koerajuhist, kes peavad osalema koolitusel, läbima sobivustesti ning sooritama eksami. Teraapiakoera eksami saavad sooritada ja seega õiguse osaleda sekkumistes vaid täiskasvanud koerad," selgitas Tali.

Teraapiakoeratiimides töötavad koerajuhid on Tali sõnul väga erineva taustaga inimesed, keda ühendab soov kogukonnale omalt poolt midagi anda. „Teraapiakoerteks sobivad koerad, kes on sõbralikud ja tasakaalukad, nad peavad olema koerajuhi poolt hästi kontrollitavad ning ei tohi ühelgi juhul käituda inimese suhtes agressiivselt," kirjeldas Tali teraapiakoerteks sobivaid koeri. Ta lisas, et tulevane teraapiakoer peaks nautima võõraste inimestega suhtlemist.

EATÜ andmetel on Eesti õppe- ja raviasutuste huvi teraapiakoerte kaasamise osas kasvutrendis. Samuti on suurt huvi üles näidanud hulk Eesti koeraomanikke, kes on tulnud ühingusse testimistele. „Praegu tegeleme aktiivselt uute tiimide koolituste ja eksamineerimisega. Usume, et aasta lõpuks on üle Eesti eksami sooritanud juba 50 koeratiimi," lisas Tali.

* Sekkumised loomade abil jagunevad tegevuse iseloomu ning vajaliku ettevalmistuse järgi kolmeks: külastus, õpe ja teraapia.