Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. mai 2015, 16:00

Appi – küüned murduvad! (2)

Küüned on haprad, kihistuvad ja kipuvad murduma? Ilmselt hoolitsed sa küünte eest vähe ja valesti: sa ei hoolda ­küünenahkasid, ei kasuta küüneõli ja küünte viilimise asemel lõikad neid.

Ehk teisisõnu: küünte eest hoolitsemine on kihistumisest hoidumiseks esmane tegevus.

Ka kodus võiks Tallinna Viru hotellis asuva Si Style ilusalongi kosmeetik Age Kattai sõnul oma käte eest hoolitseda iga nädal. "Number üks koduses küüntehoolduses on küüneõli ja kätehoolduses kätekreem," räägib ta. Talvel on Age soovitusel mõistlik kasutada õli baasil valmistatud kätekreemi, suvel võiks kasutada vee baasil valmistatud tooteid. "Kui vee baasil valmistatud kreem kanda nahale miinuskraadidega, külmuvad veeosakesed naha pinnal ning paisutavad naha katki," selgitab kosmeetik.

Küüneõli toidab küüneplaati

Lisaks käte kreemitamisele soovitab ta üks-kaks korda nädalas käsi koorida. "Koorijad eemaldavad surnud naha ja muudavad käed siledamaks," põhjendab ta. Küüneõlid taastavad ja toidavad aga küüneümbrusnahka ja muudavad küüneplaadi vastupidavamaks ja elastsemaks. Õli peaks Age sõnul küüntele ­kandma iga päev, kuid mitte vähem, kui korra nädalas. "Enne küüneõli pealekandmist peaks küüsi pealt õrna poleeriga karestama, nii imenduvad küüneõlis olevad kasulikud ained kergemini."

Küünehoolduses on tähtis ka õige viili kasutamine. "Sõrmeküünte hoolduses peaks kindlasti kasutama paber- või klaasviili, metallviili mitte mingil juhul, sest see võib panna küüned kihistuma," toonitab Age. Tema sõnul peaks kihistuvate küünte puhul kasutama küüne pinna ­silumiseks poleeri.

Lisaks kodustele protseduuridele soovitab Age käia vähemalt korra kuus ka maniküürija juures. "Hea oleks lasta teha näiteks spaamaniküüri, mis sisaldab ka kätemaski või parafiini­hooldusi, selles kasutatakse rikkalikumaid kreeme ja maske."

Kosmeetiku sõnul on küünte hapraks ja pehmeks muutumise põhjuseid väga palju. "Kõige levinum probleem on vitamiinide ja mineraalide puudus. Küünte tervisele mõeldes on eriti tähtsad A-, C-, D- ja E-vitamiinid, kaltsium, tsink, raud ja tervislikud rasvhapped," loetleb Age rõhutades, et seetõttu tuleks rohkem tarbida puu- ja köögivilju ning piimatooteid.

Lisaks neile põhjustele võivad küüned hakata kergesti murduma ka siis, kui ilma kummikinnasteta nõusid pesta või kui kallal mõni tõbi. "Kiudkeemia kahjustab küüsi, sellest hoidumiseks peaks kindlasti kasutama kummikindaid," manitseb ta. Ka võivad kihistuvad ja pehmed küüned Age sõnul viidata diabeedile ja kilpnäärmehaigustele.

Lase küüntel lakist puhata

Kui on komme küüsi lakkida, on väga oluline kasutada aluslakki. "See kaitseb küünt värvilaki eest, mis ilma aluslakita kasutades kuivatab küünt ning võib muuta küüneplaadi kollaseks," rõhutab Age, et enne küünte värviliseks võõpamist tuleb küüneplaati ilmtingimata aluslakiga kaitsta.

Kindlasti peaks aeg-ajalt küüntele lakkidest puhkust andma. "Hea oleks lasta küüntel puhata vähemalt kuu aega ning pärast seda võiks läbi teha ravilaki kuuri," selgitas ta. Age soovitab selleks näiteks Alessandro biotiiniga küünetugevdajat. Küünelaki eemaldamiseks soovitab Age kasutada aga atsetooni­vabu tooteid, need ei kuivata küüsi.

Küünte eest peaksid hoolt kandma ka mehed

Kuigi oma küünte tervise eest peaksid hoolitsema nii mehed kui naised, siis meessoo esindajaid satub Tallinna Viru hotellis asuva Si Style ilusalongi kosmeetik Age Kattai sõnul maniküüri tegema väga harva, kuu jooksul kohtab ta ilusalongis sel eesmärgil tavaliselt vaid ühte meest. Küll aga käivad mehed rohkem pediküüris. Siiski ei maksaks meestel peljata oma küünte eest hoolt kanda. "Meestele pakume me tavalist maniküüri, mille käigus küüsi viilitakse, küünenahad lükatakse tagasi, vajadusel lõigatakse neid, küüntele kantakse kreeme ja õlisid ning tehakse kerge kätemassaaž," kirjeldab Age ja rahustab, et mehed ei pea kosmeetikasalongist roosilõhnaliselt lahkuma, sest neile on mõeldud spetsiaalsed kätekreemid.