Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
6. mai 2015, 13:10

Särava ja terve naeratuse nimel alaku hambahügieen juba esimesest hambast

Seda kinnitavad kõik hambaarstid ning ka kogenud laste hambaarst Jana Olak rõhutab: "Hambahügieeniga tuleb alustada kohe siis, kui hambad suus." See tähendab, et kui esimene hammas on suus, tuleb seda kohe hakata ka pesema.

Esimese hamba pesemiseks võiks Olaku soovitusel kasutada apteekides müügilolevat näpuhambaharja. "Võib pesta ka hambaharjaga või isegi tavalise marlilapiga see hammas üle tõmmata. Peaasi et katt saaks hamba pealt ära," rõhutab tohter ning paneb südamele, et beebide puhul kehtib sama reegel nagu kõigil teistelgi ehk hambaid tuleks pesta kaks korda päevas. Et beebide uneaeg on varieeruv, siis soovitab Olak jälgida, et enne pikemasse unne minekut saaks pisikese hambad puhtaks.

Lastele on müügil ohutud hambapastad

Hambapastaga pole beebide hammaste pesemine keelatud, kuid kogenud tohter teab, et vanemad muretsevad, kas laps pastast ehk liiga palju fluoriidi ei saa. "Apteekides on müügil ka ilma fluoriidita hambapastasid, mis spetsiaalselt mõeldud imikutele," viitab Olak, et sellise pasta võib beebi isegi alla neelata ja ära süüa, kuid midagi halba sellest ei juhtu.

Kui vanemad tahavad beebi hambaid pesta fluoriidi sisaldava hambapastaga, siis soovitab tohter esiti pidada nõu hambaarstiga, kes teab hinnata teatuid riske. "Näiteks sõltub, mis piirkonnas elatakse, palju on joogivees fluoriidi," toob Olak välja esimese teguri, mida sel korral mõelda.

Agarad mudilased tahaksid juba varakult ilusa värvilise hambaharja pihku haarata ja ise oma kikid puhtaks küürida. "On leitud, et laps on suuteline hambaid pesema siis, kui ta oskab kindla käega joont tõmmata," manitseb Olak seda hoogu taltsutama.

Tema sõnul on hea, kui lapsed soovivad hambaharjaga mässata, kuid vanemad peavad tulemuse kindlasti üle kontrollima. Laps võib küll hambaid ilusti hõõruda, kuid Olaku sõnul on tõenäoline, et tagumised hambad jäävad siiski pesemata. Piisavalt arenenud, et ise oma hammaste hügieeni eest hoolt kanda, on laps umbes kuue-seitsme aasta vanusena.

Laste hambahügieenile mõeldes soovitab tohter vanematel endilgi oma teadmisi hambapesust kontrollida. Ta soovitab osta apteegist indikaatortableti, mis värvib pesemata jäänud kohad suus punaseks. "Kui vanemad saavad enda hammaste pesemisega hakkama, siis oskavad nad seda ka enda lastele õpetada," usub Olak.

Lapse hambahari peaks olema pehmem ja kandma kirja soft, et sellega südamest hambaid nühkides ei kahjustataks. "Kõige tähtsam on pesta ka hambaid õrnalt, neid jõuga mitte hõõruda. Tegema peaks edasi-tagasi liigutusi ja harja natuke igeme poole viltu hoidma ja jälgima, et puhtaks saaksid ka tagumised pinnad, puhastatud keele poolsed pinnad ja ka hammaste suulae poolne pind, mis tavaliselt ära unustatakse," õpetab Olak hambapesu ja julgustab vajadusel vanemaid ka hambaarstilt nõu küsima.

Tema sõnul on reeglina nii, et kui hambaid pesta 2-3 minutit, nagu hambaarstid soovitavad, saavad kõik hambad ka korralikult puhtaks. Eesti keskmisest, 30 sekundi pikkusest hambapesust Olaki kinnitusel kindlasti ei piisa.

Ühtlasi paneb ta vanematele südamele, et hambaarsti tuleks külastada korrapäraselt kaks korda aastas ning et hambaarstile võib minna juba aastase lapsega. Hambaarstilt saab küsida nõu, samuti pöörab hambaarst tähelepanu sellele, mida lapsevanem ei märka.

Näiteks ei lähe lapse hammaste tervise nimel mitte sage söömine ja magama jäämine lutipudel suus. "Kui hambad on juba suus, peab jälgima, et söömise vahele jääksid pausid ning mahla juuakse vaid söögi kõrvale," nendib tohter, et vahetpidamata mahla ja rinnapiima joomine lõhub laste hambaid.

"Väikeste laste just lõikunud hambad on õrnad. Kui hamba pinnale satuvad sageli suhkur ja hape, paljunevad mikroobid ja koguneb katt, siis tekib kahjustus kiiresti," märgib Olak. Tema sõnul on Eestis on liigagi sage see, et juba kahe-kolmeaastastel lastel on esimestest hammastest järel vaid mustad köndid.

Toidukordade vahele jäägu pausid

Samuti on hambaarstide meelest parim, kui laps sööb ära kommipaki korraga, mitte ei krõmpsuta neid iga natukese aja tagant. Kindlasti ei tohiks lapse voodisseminekut premeerida kommi või piimaga, sest hambad on siis juba pestud ja puhkuseks valmis.

Ehk siis ongi oluline meeles pidada, et söömise ja ka kommiga maiustamiste vahele jääksid pausid. "Et hambal oleks taastumise aega, mil süljevool puhastab suud ja tõstab pHd. See on hambaemailile hea," selgitab hambaarst. Tema sõnul on nii, et mida kauem suudame ära hoida, et lapsel ei ole kaariest tekitavaid mikroobe, seda parem. "On leitud, et kui suudame kolmanda eluaastani need mikroobid lapse suust eemal hoida, on edaspidi tal tervemad hambad," võtab Olak jutu kokku.

 

Mille vastu laste hambahügieenis eksitakse?

Hambaarst Jana Olak on oma igapäevatöös näinud väga palju patsiente, kes küll teavad, et hambaid tuleb pesta kaks korda päevas, kuid ei tea, kuidas seda teha.

Väikelaste puhul rikuvad vanemad hambaarstide kurvastuseks reeglit, et söögikordade vahele peavad jääma pausid. Selle asemel antakse maimukestele pidevalt süüa või joogiks mahla.

Hea on aga see, et Jana Olaku hinnangul on Eestis möödas ajad, kui levis vanemate komme lutt enne lapse suhu torkamist esiti enda suust läbi tõmmata. Nii andsid vanemad oma suus elavaid mikroobe edasi ka lastele.