Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. mai 2015, 13:40

Päikesega liialdamine on melanoomi haigestumist suurendanud poole võrra (2)

Eesti elanike sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja melanoomi haigestumist – viimase 10 aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra.

Statistika andmeil esineb melanoomi uusi haigusjuhte Eestis igal aastal keskmiselt 7 mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta. Euroopa keskmine uute haigusjuhtude esinemine on 12 juhtu 100 000 inimese kohta. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal Eestis 44 mehel ning 65 naisel 100 000 inimese kohta.

Üks oluline melanoomi haigestumise suurenemise põhjus on päike. Päikesevalgus on küll oluline, et toota organismile vajalikku D-vitamiini, ka on see vajalik kaltsiumi imendumiseks ja luude kasvuks.

Kuid päikesega liialdamine, sealhulgas ka kunstpäikese ehk solaariumi kasutamine, suurendavad nahavähi ja melanoomi teket, samuti kiirendab see naha vananemist, vähendab immuunsüsteemi tõhusust ning põhjustab ka erinevaid silmahaigusi. 50-90% nahavähi juhtude põhjuseks on liigne ultraviolettkiirgus.

Eesti Vähiliidu andmeil avastatakse Eestis aastas pisut üle 1000 nahavähi juhu. Kuigi tegu on vähiga, mida on võimalik varakult avastada, on suremus nahavähki ja eelkõige melanoomi kõrge. On oluline märkida, et kuigi meestel esineb nahavähki poole vähem kui naistel, sureb neid sellesse haigusesse poole rohkem. Selle peamiseks põhjuseks on haiguse liiga hiline avastamine.

Nahavähi ennetamiseks on oluline jälgida oma nahka ja muutuste korral sünnimärkides pöörduda kohe arsti poole - varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega alustada ravi, seda lihtsam see on ja seda kindlamini saab terveneda.

Jälgi oma nahka!

Naha jälgimisel aitab rahvusvaheline sünnimärkide jälgimise ­ABCde reeglistik, kuid lisaks seal kirjasolevale on hoiatavateks muutusteks ka veritsemine, haavandumine, kooriku ja punetuse ­teke ümbritsevas nahas.

A - (assumetry) Assümmeetria – ühe poole kuju ei ole vastavuses teise poole kujuga.

B - (border) Serva ebakorrapärasus – sünnimärgi serv on ähmastunud, sakiline, sälgustatud.

C - (colour) Värvuse varieeruvus – ühes sünnimärgis on korraga must, pruun ja beež pigment. Osaliselt võib pigment olla kadunud.

D - (diameter) Diameeter 7mm – pigmentsünnimärk suureneb, kasvades aeglaselt nahal laiemaks.

E - (elevation) Pinnamuutus – siledapinnaline sünnimärk muutub sõlmeliseks.

Kolm nahamuutust, mille pärast muretsema ei pea

Hemangioomid näevad välja nagu imepisikesed kirsid, 2–5 mm läbimõõduga tumepunased sõlmekesed. Need võivad tekkida igale poole kehale ja nende arv hakkab suurenema 40. eluaastates.Hemangioomid on healoomulised naha veresoonte seinast lähtuvad moodustised, mis ravi ei vaja, kuid kosmeetilistel põhjustel võib neid eemaldada. Suurenevaid ja suuri pea- ja kaelapiirkonnas asuvaid hemangioome peaks siiski nahaarstile näitama.

Nahanäsad on healoomulised, varrekese otsas paiknevad pehmed nahamoodustised. Tavaliselt on näsad nahavärvi või pisut tumedamad ja nende läbimõõt ulatub mõnest millimeetrist viie sentimeetrini. Asuvad sageli keha voltides ja võivad muutuda riiete või ehetega vigastamisel punetavaks, põletikuliseks ja valulikuks, kuid hiljem iseenesest kärbuda. Eemaldada pole neid vaja, kuid seda võib teha krüoteraapia ehk külmutamise teel.

Café au lait´ laigud on elu jooksul omandatud või kaasasündinud pruunikad, ümmargused või ovaalsed tasapinnalised laigud, mis ulatuvad mõnest millimeetrist 10–20 sentimeetrini. Võivad esineda igal pool kehal. Üldiselt on healoomulised ja neist ei teki melanoomi.