SoolapiipFoto: Mati Hiis
Hea nõu
5. mai 2015, 14:10

Soolapiip kui kaasaegne kodune soolaravi (1)

"Soolapiip võiks olla ravimit toetav vahend ülemiste hingamisteede haiguste korral," võtab Ivika Holm lühidalt kokku juba kümmekond aastat tagasi Eesti apteekidesse jõudnud portselanpiibu peamise mõtte.

"Inimene võtab soolapiibu otsa suhu ning hingab suu kaudu sisse ja nina kaudu välja. Sisse hingatud soolakristallid tõmbavad kudedest enda poole vett ja tänu sellele läheb sekreet, mis limaskestadel on, vedelamaks. Selle sekreedi me nuuskame või köhime välja ja koos sellega limaskest puhastub," selgitab Ülikooli Apteegi farmatseut Ivika Holm portselanist piibu toimemehhanismi.

Kuigi välisõhust võib ülemiste hingamisteede limaskestale sattuda igasuguseid allergeene, tolmu ja baktereid, soovitab Holm piipu eelkõige krooniliste haiguste korral.

"Pean silmas kopsu ja bronhidega seotud haigusi nagu köhad, allergilised köhad, põskkoopapõletikud, astma. Aga piip võiks sobida ka viiruste ja bakteriaalsete põletike korral. Kuna tänu piibule tekib sekreeti rohkem ja ta läheb vedelamaks, siis ka kõigi nende haiguste puhul kergendab ta sekreedi välja köhimist," selgitab proviisor.

Erinevalt näiteks soolakambrist käimisest võiks soolapiipu kasutada ka külmetushaiguste ägedas faasis, sest ka siis on vaja sekreeti veeldada. Samas, kui nina on kinni, siis soolapiipu kasutada ei saa. "Nina võib mõne turset alandava ravimiga küll lahti teha, aga mugavam on teisi vahendeid kasutada," on piibu efekt Holmi sõnul kõige selgemini arusaadav krooniliste haiguste korral.

Piipu soovitatakse kasutada 15-25 minutit päevas, nii kasutades jagub selles olevast soolakogusest viieks aastaks. Selle 15-25 minutit võib proviisori sõnul päeva peale ka ära jagada. "Haiguse ägenemise faasis võib seda lühiajaliselt pikendada isegi kahele tunnile päevas. Aga kui pikka aega kahetunniseid kuure teha, hakkab piip limaskesti kuivatama," märgib Holm. Piip on ühekordne ehk sellesse soola juurde panna ei saa.

Täiskasvanutel ja lastel on erinevad piibud: laste piip elevandikujuline, nii et sisse hingates saab mudilane londi suhu pista. "Iseenesest soolal vastunäidustusi pole, aga kasutaja vanuse alampiir sõltub sellest, et mudilane saaks aru, millal ta suu ja millal nina kaudu hingama peab," õpetab Holm ja soovitab ise piipu kasutada alates kolmandast eluaastast, sest tegu on portselanist ehk teisisõnu üsna õrna asjaga.