Kuigi soolakambris soovitatakse käia 6-10 korda, olevat abi ka juba 3-4 korrast.Foto: Viimsi SPA Tervisekeskus
Keha
9. mai 2015, 12:20

Soolaravi maandab stressi ja parandab immuunsüsteemi (2)

Immuunsüsteemi tugevdav ja üldist enesetunnet parandav soolaravi on spaades juba aastaid üks nõutumaid protseduure.

"Soola molekulid toimivad otseselt hingamisteede limaskestadele, avaldades seal bakterite- ja seenvastast toimet, samas negatiivsed ioonid aitavad inimesel stressi maandada," kirjeldab soolaravi toimet Tallinna Viimsi SPA hotelli ilu- ja tervisekeskuse juht Kai Seppik.

Soolaravi on tema sõnul klassika, mida soovitakse aastast aastasse. "Kui vanasti pihustas niinimetatud veskisüsteem õhku jämedamat soola nii, et inimese nägi, kuidas soolapudi õhus ringi hõljus, siis tänapäevased veskid paiskavad ruumi silmaga nähtamatut soolatolmu," räägib Kai Seppik soolaravi muutumisest ajas. Seda tuleb tal aeg-ajalt ka eakamatele klientidele selgitada, sest kuna inimene ise ei näe ega taju midagi, tundub talle, et tegemist on puhtalt usul põhineva protseduuriga.

Vajaliku doosi saab kätte 40 minutiga

"Samas on teaduslikult tõestatud, et soolaravi tugevdab immuunsüsteemi ja aitab ära hoida hingamisteede haigusi," kinnitab Seppik. Või pigem oli enne tõestus ja seejärel sündis ravi.

Nimelt uuriti Poolas 1843. aastal soolakaevurite tervist. Selgus, et kaevurid ei põdenud iial hingamisteede haigusi. Tookord nimetati seda kooparaviks. Sakslased avastasid soola raviomadused I maailmasõja ajal, kui soolakoobastesse varjunud inimesed said leevendust astmale.

Tänapäeval on soolaravi spaades üks nõutumaid protseduure ja näiteks Viimsi spaa soolakambris käib ka palju kohalikke elanikke. Eriti lastega ja külmal ajal.

"Kui vanasti kestis üks raviseanss 60 minutit, siis tänapäeval öeldakse, et vajaliku doosi saab kätte juba 40 minutiga," toob Seppik välja teisegi soolaravis aastatega toimunud ­arengu. Soolakambris soovitatakse käia kuurina 6-10 korda järjest, aga abi olevat ka juba kolmest-neljast korrast. Kuigi tundlikel inimestel võib soolakamber põhjustada nahasügelust ja kipitustunnet kurgus, mingeid kõrvalnähtusid sel looduslikul ravil Seppiku kinnitusel pole.

Eelkõige sobib organismi immuunsüsteemi tugevdav soolaravi nii hingamisteede haiguste profülaktikaks kui ka kroonilise bronhiidi, põskkoopa ning kõrva-, neelu- ja mandlipõletiku, samuti sagedaste viirusinfektsioonide korral.

"Allergikute hingamisteed on pideva stressi all ja seepärast on nad ka altimad igasugustele hingamisteede haigustele," toob Seppik välja veel ühe grupi soolakambri potentsiaalseid patsiente.

Soolakambri bakterivastane toime tuleb kasuks ka akne ja erinevate nahaekseemide korral. Samuti aitab see suitsetajatel, tolmuse töö tegijatel ja saastatud õhus elavatel inimestel ennetada krooniliste haiguste teket.

"Lisaks soola puhastavale toimele tekitab soolageneraator negatiivseid ioone, mis mõjuvad rahustavalt närvisüsteemile," soovitab Seppik soolaravi proovida ka stressi ja depressiooni korral.

Soolasaun või soolakamber?

"Soola molekulid toimivad otseselt hingamisteede limaskestadel, samas negatiivsed ioonid aitavad inimesel stressi maandada. Lisaks ladestub soolakambris pihustatud sool ka nahale – niipalju, kui seda nahka soolakambris paljastatud on," kirjeldab Seppik, kuidas soolakamber kõigi eelnimetatud haiguste puhul aitab.

Kui soolakambrite soolaveskid jahvatavad spetsiaalselt puhastatud keedusoola, siis soolasaunades on enamasti kasutusel meresool, mis sisaldab rohkelt nahale kasulikke mineraale. Viimsi Spa tervisekeskuse juht peab nahale tõhusamaks soolasauna, hingamisteede haiguste korral eelistaks ta pigem soolakambrit.

Meeles peab pidama, et kindlasti ei tohi soolatuppa minna ägedas staadiumis kopsuhaiguste, kõrge palaviku, tuberkuloosi, kõrgvererõhutõve, neeruhaiguste, pahaloomuliste kasvajate ja ägeda viirushaiguse puhul.

Soolaravi: kellele ja millal vajalik

Sissehingatud sool:

vähendab spasme hingamisteedes ja kergendab hingamist;

muudab kopsutorudes oleva sekreedi vedelamaks ja kergemini väljaköhitavaks;

suurendab organismi immunoloogilist kaitsevõimet, vähendab allergilisi reaktsioone ja haigestumist infektsioonhaigustesse;

mõjub rahustavalt närvisüsteemile.

Soolaravist võib abi loota inimene, kellel on:

sagedased viirusinfektsioonid, nohu, köha;

astma;

krooniline neelu-, kurgu- või põskkoobaste põletik;

bronhiit;

sageli kõrvapõletik;

allergeenidest põhjuststud nahaprobleemid või allergiline nohu;

naha ekseem, atoopiline dermatiit;

psoriaas;

ebastabiilne närvisüsteem, stress, ärevushäired

unetus;

liigestepõletikud.

Soolaravi ei sobi inimesele, kelle on:

ägedad infektsioonid, millega kaasneb palavik;

läbipõetud kopsutuberkuloos või muud rasked kopsuhaigused

pahaloomulised kasvajad;

raske hingamis- või südamepuudulikkus.

Allikas: ravispaa Tervis