Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. mai 2015, 15:10

Piinav kurguvalu kimbutab ka soojal ajal (1)

Kurguvalu ei ole vaid külma aja mure. Ka soojal ajal, kui nii siseruumides kui autodes temperatuuri jahedamaks seatakse, on kurguvalu ning häälekähedus lihtsad tekkima.

Perearst Anne Kaldoja sõnul kaasneb kurguvalu mitmete haigustega külmetusest infektsioosse mononukleoosini. Sinna vahele mahuvad ka reflukshaigus, suu lahti magamine ja konditsioneeri abil jahutatud õhuga ruumis viibimine.

See, miks me vahel külmetume, vahel mitte, sõltub immuunsüsteemi tugevusest. Kuid ka kurguvalud ja külmetused tabavad inimesi sagedamini siis, kui nad on stressis, üleväsinud ja emotsionaalselt tasakaalutud.

Kurguvalu aasta ringi

Kaldoja sõnul võib kurguvalu tekkida nii suvel kui talvel, olla kas äge või krooniline. "Inimesed elavad kuiva õhuga palavates ruumides, seetõttu kaotavad limaskestad oma loomuliku niiskuse ja see toob kaasa valu," räägib ta. Ka soodustavad kurguvalu teket suu kaudu hingamine, suitsetamine, liiga kuiv õhk, külma ja tulise joogi või ka toidu neelamine.

Kuiva ja karedat kurku esineb tihti vanematel inimestel, kellele hormonaalsed muutused toovad kaasa limaskestade õhenemist. Õhuke limaskest aga kaotab oma võime funktsioneerida tavapäraselt.

Kroonilise neelupõletiku korral püsib neelu limaskesta põletik pikemat aega, kurk on kuiv, kare, eritab raskesti väljaköhitavat sitket lima ning vahel on neelus tükitunne. Palavikku kõige sellega ei pruugi kaasneda.

Kurguvalu võib tekitada ka reflukshaigus, mille korral võib eriti just lamades sattuda happelist maosisu söögitorru ja ka neelupiirkonda. See ärritab limaskesta ja põhjustab limaskesta põletikku. Reflukshaiguse korral tasub kindlasti perearstilt abi otsida, sellele viitavad kõrvetised, hommikune kurguvalu ja halb maitse suus.

Perearst Jane Ott lisab, et ka konditsioneer kuivatab ruumis liigselt sissehingatavat õhku. Konditsioneeri kasutamine toob kaasa järske temperatuurimuutuseid, mis põhjustavad kurguvalu, köha, sel põhjusel tekkinud kurguvaluga võivad kaasneda ka nohu, köha ja lihasvalulikkus. Anne Kaldoja soovitab ettevaatlik olla nii töökohal kui autos konditsioneeri kasutamisel ning pidada meeles, et kohe ei peaks konditsioneeri kõige jahedama peale keerama. Konditsioneerid tuleb kindlasti õigesti paigutada ja inimesed nende suhtes õigetele töökohtadele. Samuti peaks tervise nimel neid antibakteriaalselt töötlema ehk neid tolmust, suitsust, bakteritest või seentest regulaarselt puhastama.

Jane Oti soovitusel tuleks konditsioneeritud ruumis toaõhku niisutada, näiteks taimede, veeanumate ja minipurskkaevudega. Ka on kasulik rohkelt vedelikku tarbida, sest kuiv õhk kuivatab organismi ning seetõttu on ka kurk kuiv.

Ka kurguvalu leevendamiseks on Jane Oti sõnul parim juua vett. Et konditsioneere ja muid kurguvalu tekitajaid on igas töökohas, võiks kurgu tervise nimel iga päev õli kaasas kanda. Kui kurk annab kuivusest märku, tasub pihustada õli ninna ja/või kurku: õlitilgad jõuavad neelust kõrini ja häälepaelteni, nii püsivad limaskestad vajalikul määral niisked.

Ühtlasi leevendab kurguvalu soe hommikune jook, see turgutab vereringet, limaskest saab aga verest kaitseaineid ja niiskust ning nii ongi jälle lõunaks valu vähem. Siiski peaks hoiduma kuumadest jookidest, sest need ärritavad põletikus limaskesta.

Ka imemiskommid on kurguvalu leevendamiseks head. Apteegi käsimüügis olevate kurku desinfitseerivate vahenditega tuleb olla pigem ettevaatlik, need küll hävitavad baktereid ja viiruseid, kuid mõne päeva pärast kipuvad kurku liigselt kuivatama.

Anna häälepaeltele puhkust!

Ammusest ajast on teada aga ka kergelt soolase leige veega kuristamise positiivne toime. "Kuristamiseks sobib ka pärnaõie- või kummelitee, meevesi, kuid näiteks ka ingverist pressitud mahl ning hapukapsavedelik," loetleb Kaldoja. Tema sõnul võiks kuristamise ajal püüda lausuda OH, AÜ, MI, LI – need täheühendid avavad kurku nii, et kuristamisvedelik pääseb kõige paremini mõjule. Kuristada tuleb sageli, üks-kaks korda tunnis.

Terava kurguvalu korral saab abi valuvaigistitest. Aga kui valu on tugev ning käsimüügiravimitega on proovitud juba mitu päeva seda leevendada ning paranemismärke pole, on mõistlik nõu pidada perearstiga. Perearstile tuleb minna ka siis, kui valule lisandub muid sümptomeid ehk tõuseb palavik üle 38,5 kraadi või tekib neelamistakistus, tükitunne kurgus, hingamisraskus, suukuivus ja kõrvetised.

Põhireegel on aga see, et kui kurk on haige, tuleb häälepaeltele anda puhkust, vältida rääkimist, sosistamist. "Eriti kurnab häälepaelu sosistamine!" rõhutab Kaldoja. Ka on soovitatav mitte suitsetada, sest juba üks sigaret pidurdab kurgu limaskesta ja häälepaelte paranemist.

Kurguvaluga pöördu arstile, kui:

esineb hingamisraskusi,

on raske neelata,

püsib kõrge palavik (üle 38,5),

kurgumandlitel on katt või mädakorgid,

nädala möödudes pole kurguvalu kadunud,

kurguvalu esineb tihti.

Allikas: perearst Anne Kaldoja