Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
8. mai 2015, 14:20

Järjekordne uurimus ei leidnud seost vaktsineerimise ja autismi vahel

Taaskordne uurimus ei leidnud vaktsineerimise ja autismi vahel seost ka autismispektri häirete suhtes kõrge riskiga lastel.

Kuigi Andrew Wakefieldi maailmas laineid löönud uurimistöö osutus võltsinguks ning korduvad hilisemad uuringud ei ole seost autismispektri häirete (ASH) ja mumpsi, leetrite ja punetiste vastase vaktsiini (MMR) vahel leidnud, on müüt visa kaduma ja mõjutab negatiivselt laste vaktsineerimist kogu maailmas, kirjutab portaal Med24. Hiljuti ajakirjas The Journal of the American Medical Association avaldatud uus uurimus ei leidnud vaktsineerimise ja haiguse vahel seost ka autismispektri häirete suhtes kõrge riskiga lastel.

Retrospektiivses kohortuuringus kasutati ühe USA suure tervisekindlustust pakkuva asutuse andmebaasi infot. Uuringusse haarati 95 727 last, kellel oli vähemalt üks vanem õde või vend. 1929 uuritaval (2%) oli vanemal õel või vennal diagnoositud autismispektri häire. Lapsi jälgiti sünnist vähemalt kuni viieaastaseks saamiseni ajavahemikus 2001-2012. MMR ekspositsioon oli 0, 1 või 2 vaktsiini annust esimese viie eluaasta jooksul; USA riiklik immuniseerimiskava näeb ette MMR 1. annuse 12-15 kuu vanuses ning 2. annuse 4-6 aasta vanuses. ASH hulka loeti vähemalt kahel raviteenuse arvel kajastuv autism, muu pervasiivne arenguhäire, nt Aspergeri sündoom või täpsustamata pervasiivne arenguhäire.

Autismispektri häire diagnoositi 994 lapsel (1%). Lastest, kellel oli vanem vend või õde ASH diagnoosiga, diagnoositi endal autismi 134 juhul (6,9%); peredes, kus varem ASH diagnoosi ei olnud, diagnoositi ASH 860 juhul (0,9%).

MMR vaktsiini said sagedamini lapsed, kellel ei olnud autismispektri häire diagnoosiga õde või venda. Kui peres ei olnud varem ASH diagnoositud, olid MMR vaktsiini vähemalt ühe doosi saanud kahe aasta vanuses 84% ning 5 aasta vanuses 92% lastest. Kui vanemal õel või vennal oli diagnoositud ASH, oli 2 aasta vanuses MMR vaktsiini saanud 73% lastest ja 5 aasta vanuses 86%.

MMR vaktsiin ei olnud seotud autismispektri häiretega kummaski grupis mitte üheski vanuses. Uuring kinnitab senist teadmist, et MMR vaktsiin ei tekita autismi, pigem oli trend suhtelise riski vähenemise suunas, kuigi ükski erinevustest ei olnud statistiliselt oluline.

Peredes, kus vanemal õel või vennal oli diagnoositud ASH, olid lapsed umbes 10% vähem MMR vastu vaktsineeritud; uuringu põhjal ei ole see õigustatud, MMR ei tekita autismispektri häireid ka kõrge riskiga lastel.