Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
8. mai 2015, 10:23

Närvisüsteemi taastumine pärast õnnetusi on suur probleem

Täna toimub Tallinnas Mustpeade majas Keila Taastusravikeskuse 20. aastapäevale pühendatud esinduslik konverents, kus professor Mart Saarma tutvustab oma teadustöö tulemusi Parkinsoni tõve ravimisel ja närvirakkude taastamisel.

"Närvisüsteemi kahjustumine õnnetusjuhtumite, vigastuste ja haiguste puhul on sagedane, kuid närvisüsteemi taastumine, eriti aju- ja seljaaju taastumine on suureks probleemiks. Viimaste aastate jooksul on teadusuuringute käigus leidunud mitmeid uusi lähenemisi ja ravimikandidaate, mis suudavad närvirakke osaliselt taastada," ütles Helsingi Ülikooli Biotehnoloogia instituudi professor Mart Saarma, kes reedesel konverentsil peab põhiettekande.

Ettekandes "Kas on võimalik regenereerida kesknärvisüsteemi rakke?" tutvustab Mart Saarma oma teadustöö tulemusi Parkinsoni tõve ravivõimaluste uurimisel.

"Parkinsoni tõvest kahjustatud närvirakkude uurimisel oleme leidnud uue valgu, mis suudab aju dopamiini närvirakkude kängumise pidurdada, närvirakke taastada ning ravi on katseloomadel juba tulemusi andnud. Juba tänavu on meil kavas alustada kliinilisi katseid patsientidega," lisas Saarma.

Lisaks Mart Saarmale peab taastusravi uutest meetoditest ettekande Maarika Nurm Keila Taastusravikeskusest, operatsioonieelsest kaalutlusest ja operatsioonijärgsest tõhusast taastumisest räägib Magnus Lilja ortopeediliste proteeside ja abivahenditega tegelevast ettevõttest Össur. Egle Seppo ja muusikaterapeut Sirli Kangur räägivad neuroloogilisest muusikateraapiast ning konverentsi võtab kokku Keila Taastusravikeskuse juhataja Dag Nurm, kes tutvustab keskuse arenguplaane ning lahkab taastusravi valdkonna ees seisvaid väljakutseid.

"Taastusravis ei suuda spetsialisti asendada robotid ega tipptehnoloogia. 20. aastapäeva tähistavas Keila Taastusravikeskuses on üks paremini komplekteeritud taastusravi meeskond Eestis. Meie keskus on järjekindlalt rakendanud uuenduslikke taastusravi põhimõtteid, olnud kaasaaegse taastusravi mõtte eestvedaja Eestis ning pakub kõige intensiivsemat statsionaarset taastusravi, tagades seeläbi maailmatasemel ravikvaliteedi," ütles Keila Taastusravikeskuse juhataja Dag Nurm.