Kristjan PortFoto: Peeter Langovits / Postimees
Uudised
8. mai 2015, 11:33

Arste narkootiliste ainete tarvitamises süüdistanud Kristjan Port vabandas arstide ees (25)

Tallinna Ülikooli professor Kristjan Port väitis, et narkootiliste ainete kasutamine arstide poolt on pööraselt suur probleem. Arstide liit ja Tartu ülikooli arstiteaduskond palusid Kristjan Pordil esitada tõendavaid fakte või uuringuid. Praeguseks on Port arstide ees vabandanud, teatas arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa portaalile Meditsiiniuudised. 

Kristjan Port rääkis ETV saates "Vabariigi kodanikud", et narkootiliste ainete kasutamine arstide poolt on pööraselt suur probleem. Sellisel viisil väljendatud tõendamata väidet pidas arstkond ülevõimendatuks ja ebaõiglaseks, kirjutab portaal Meditsiiniuudised.

Arstide liit ja Tartu ülikooli arstiteaduskond palusid Kristjan Pordil esitada tõendavaid fakte või uuringuid, rääkis Rehemaa. Port vastas neile, et ta ei rääkinud Eesti arstidest: "Osutan, et narkootiliste ainete kasutamise probleemi näites arstide poolt üldiselt ei olnud suunatud konkreetselt Eesti arstide kohta." 

Arstide liit ei alahinda teemat 

Tema viidatud artiklites teiste riikide kohta ei leidu arvulisi andmeid narkootiliste ainete kasutamise sagedusest arstide hulgas, tegemist on ülevaateartiklitega, mis käsitlevad arstide stressi ja probleemset käitumist. Kristjan Port vabandas Rehemaa kinnitusel arstide ees tekkinud olukorra pärast.

Arstide liit ei alahinda Rehemaa sõnul seda teemat, ka Eesti arstieetika koodeksis seisab, et arst peab hoolitsema oma füüsilise ja vaimse tervise eest ning hoiduma tegevustest, mis võivad kahandada tema võimet osutada oma oskustele vastavat arstiabi. "Mõned sõltuvusainete tarvitamise juhtumid on arstide hulgas kahjuks olnud ja loomulikult oleme niisuguste asjade suhtes täisleppimatud," lisas Rehemaa. Seadus kohustab tööandjat joobes töötaja töölt kõrvaldama ja haigla juhtkond peaks käituma arstiga samamoodi kui teiste töötajatega. 

Üksikjuhtumite põhjal ei tohi üldistada 

Rehemaa rääkis, et maailmas tehtud uuringute andmetel ei ole sõltuvushäirete levik meditsiinitöötajate seas oluliselt kõrgem kui populatsioonis üldiselt. "Eesti arstide kohta uuringuid ei ole tehtud ja üksikjuhtumite põhjal üldistada ei tohiks," jätkas ta. "Vahet tuleb teha ainetel – tubakas, alkohol, ravimid, illegaalsed narkootikumid, samuti eristada tarvitamist, sõltuvushäiret ja narkomaaniat."

Sõltuvusprobleemid on enamasti ravitavad ja kontrollitavad ning sellega tegelemine on karistamisest tõhusam. "Kõige olulisemaks aga peame sõltuvusainete tarvitamise põhjuste kõrvaldamist, arstidel on selleks sageli liigne tööpinge ja ülekoormus," lisas Rehemaa.