Keha

Reumatoidartriidiga kimpus: "Ma ei mõtle halbadele asjadele, elan päev korraga." (7)

LISA KOMMENTAAR

naine, 6511. mai 2015, 20:19
Olen seda haigust lapsena põdenud, tean kui hulluks võib olukord minna. See algas hiilivalt sügaval nõukaajal, kui olin 11 a.-ne. Täpselt samuti arvas arst, et laps kasvab, sellepärast liigesed valutavad. Sõrmed olid kanged, jalad kanged kui kaua istusin. Koolipingist tõusmisel oli nii valus, et silme ees olid lillad täpid. Selle kõige juures tuli ka õppimisega toime tulla. Mäletan, oli väga raske läbi valu koolieluga toime tulla. Lõpuks ikka ema sai niikaugele, et käisime pädevama arsti juures. Siis hakkas elu muutuma. Olin mitu korda haiglas, ikka kuu korraga. Sain tohutult penitsilliini ja bitsilliini süste. Kõige tipuks- need toimisid! 2 a.-ga sain haigusest jagu, kuigi süda oli ka oma osa saanud. Terve elu on mind nüüd saatnud reumaatiline südamekahjustus, neerudega on ka probleeme olnud, aga
selliseid reumaatilisi valusid otseselt ei ole olnud. Käed moondunud ei ole, kuigi lapsepõlvest saadud kahjustused on veidi näha. Arstid tunnevad ära mu nn. reumaatilised käed. Vähemalt alates 14. eluaastast pandi mul sellele haigusele piir penitsilliiniga, mida nüüd enam kahjuks ei kasutata.
kraamer11. mai 2015, 20:55
See tundub rohkem reuma moodi, mis väljendub ägeda liigespõletikuga ja südamekahjustusega ja raviti tõesti penitsilliini ja batsillini kuuridega. Reuma haarab suuri liigeseid, reumatoidartriit põhiliselt väikesi liigeseid. Siit ka liigeste moondumise eripära. Reuma puhul olulist liigeste moondumist pole, reumatoidartriit muudab aga käed nii, et nendega pärast enam peaaegu midagi teha ei saa.
artriitik12. mai 2015, 15:19
see pole päris nii!käed-jalad moondusteta, kuid mitte ilma valuta.põen juba 13 aastat.kahjustunud(pidev valu)pigem lihastes ja kõõlustes, seal ka põlve ja küünarliigese kõõlustupe põletikud.
kraamer11. mai 2015, 18:38
Kõige masendavam on, et haigetele pole õigeid valuvaigisteid. Ma mõistan, et vähihaigele on lubatud narkootikumid või narkootikumide taolised ravimid, reumatoidartriidi haiged, kes kannatavad aastaid suurte valude käes, on sunnitud valu taluma ja leppima valuvaigistitega, mis teda tegelikult valudest kunagi ei vabasta.
12. mai 2015, 21:55
Tramadol on ikka päris tugev valuvaigisti .... neid on ka erineva tugevusega - ka vähehaigetele kirjutatakse
12. mai 2015, 21:55
monica11. mai 2015, 17:41
Minul diagnoositi juveniilne idiopaatiline artriit kui olin 14. Minu situatsioon, eriti sümptomid ja ilmastikuolud on meeles justkui oleks need olnud eile. Ma ei teadnud 3 aastat mida tähendab elu ilma valuta. Täna olen 20 ning sümptomitest vaba tänu mitme arsti koostööle. Samas risk et haigus taas halvaks pöörab, on alles.
Palju edu ja jõudu sulle!