Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. mai 2015, 15:31

Regulaarne seks lisab elueale hulga aastaid (18)

Hea seks pakub meelelisi naudinguid, kuid selle kõrval pikendab see ka eluiga – teadlaste hinnangul lausa kuni kümme aastat.

Lisaks parandab seks ainevahetust ja südame tervist, tõstab vaimset võimekust ning turgutab immuunsüsteemi. Portaal iDiva toob välja, kui palju seksiga seotud tegevused eluiga pikendavad.

* Orgasm pikendab eluiga kuni 8 aastat. Uuringud kinnitavad, et võimas orgasm on võrdväärne ühe doosi Valiumiga. See on ravim, mis leevendab stressi ning toimib lõõgastavalt. See omakorda võib organismis tõsta põletikega võitlevate rakkude taset kuni viiendiku võrra. Ka on kindlaks tehtud, et regulaarselt orgasmi saavad mehed elavad kaks korda tõenäolisemalt kõrge vanuseni võrreldes nende meestega, kes ei seksi. Regulaarselt orgasmi kogevad naised elavad kuni kaheksa aastat kauem. Ning naistel, kes saavad orgasmi vähemalt kaks korda nädalas, väheneb südamehaiguste risk 30%.

* Hellitused pikendavad eluiga kuni 7 aastat. Hellitused aitavad nimelt vabastada hormooni nimega oksütotsiini, mida seostatakse pikema oodatava elueaga. Seepärast on ka paarisuhtes inimesed kroonilistele haigustele ja depressioonile vähem vastuvõtlikud.

* Iha pikendab eluiga kuni 10 aastat.

* Trenn pikendab eluiga kuni 10 aastat. Ah, et mis seos on siin seksiga? On küll: seks on nimelt peaaegu sama kasulik kui regulaarne treening, see aitab vormis püsida, ainevahetust ning vereringet parandada, lihaste toonust tõsta ja vananemisprotsessi aeglustada. Seksides põletab inimene 20 minutiga keskmiselt 30 kilokalorit, mis tähendab, et tunniga saab seksides kulutada mõne küpsise jagu kaloreid.

* Regulaarne seks lisab kuni 2 aastat. Vähemalt kord nädalas seksides püsib inimese hormoonide tase, südame ja aju tervis parimas korras. Ning mida rohkem seksida, seda kasulikum see on: näiteks vähemalt kolm korda nädalas seksivatel meestel väheneb südamerabanduse risk poole võrra.