Foto: TIINA KÕRTSINI
Meeled
12. mai 2015, 18:44

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta maikuu Tervis Plussis.

Naera – oled tervem ja nooruslikum! (3)

Mõelge järele: millal te viimati südamest naersite? Elu pole juba ammu põhjust andnud? Siis tuleb end naerma sundida! Asi on igal juhul seda väärt.

Vaatepilt, mis avaneb sellele, kes juhtub juhuslikult ja igasuguse eelteadmiseta nägema naerujooga tundi, võib tunduda rohkem kui veider: hulk täiskasvanud inimesi vehib kätega, kummardab siia-ja sinnapoole, tuues kuuldavale ebaloomulikke kõkutusi ja teeseldult mõjuvaid häälitsusi, mis mõnevõrra küll naeru meenutavad.

Tunni edenedes võivad aga lõkerdused hakata kõlama üha siiramalt ja loomulikumalt ning lõpuks lagistavad asjaosalised südamest naerda, nii et pisar silmas.

Trenn nagu iga teinegi

Naeruterapeut Helje Kasearule on see uustulnukate võõristus hästi tuttav. "Inimesed küsivad rühmatunnis sageli: kuidas ma naeran, kui mul pole üldse naljakas?" ütleb ta. "Aga see on trenn nagu iga teinegi – alguses ei oska, tuleb ehk välja kohmakalt ja veidralt, aga mida rohkem harjutad, seda paremini hakkab minema. Alustadki nii, nagu suudad: teed harjutusi, teeskled naeru, hoiad rühmakaaslasega silmsidet – ja ühel hetkel tunned, et naeradki päriselt."

Helje ütleb, et tema soovitaks päeva naeruga alustamist igale inimesele: "Proovida tasub igal juhul, see ei maksa ju midagi, aga kui asja kätte saate, on te päevad märksa ilusamad."

Kuidas end hommikul naerma sundida? Eriti kui tunned, et tänane päev on samasugune, kui oli eilne ja tuleb homne, midagi erilist pole oodata, kohustusi on rohkem kui võimalusi ja rõõmustamiseks pole põhjust – mille üle siin naerda?

"Polegi vaja oodata, et tekiks midagi, mille üle naerda," õpetab Helje. "Tuleb lihtsalt otsast alustada. Seiske kas või peegli ette, vaadake endale otsa ja hakake pihta: "Ha-ha-haa,", "He-he-hee,", "Ho-ho-hoo." – isegi kui tuleb välja kunstlikult ja ebaloomulikult, pole hullu! Eriti veel, kui olete üksi kodus, keegi ei näe ega pane imeks. Püüdke, harjutage – see tasub end ära!"

Naerdes on kergem elada

Terapeut räägib, et kui ta Indias naerujoogat õppimas käis, ­panid õpetajad neile kohustuse teha ühte ja sama asja 40 päeva järjest: siis jääb see kehasse. Samamoodi soovitabki ta käituda neil, kes alles alustavad – olla järjekindel ja teha harjutusi pisut aega igal hommikul võimalikult pikka aega järjest. Nii keha õpib.

"Kellel võimalik, võiks muidugi osaleda ühe korragi mõnes juhendajaga naerujooga tunnis," soovitab Helje. "Sealt saab hulga häid nippe, siis edeneb ka omal käel harjutamine paremini."

Huumorisoon, oskus naljast aru saada ei ole inimesele lihtsalt kaasa antud, ütleb Helje – see areneb elu jooksul ja seda saab arendada. Naermisoskus on aga maast-madalast olemas, lapsed naeravad ju ammu enne seda, kui nad rääkima või kõnet mõistma õpivad. Seega pole kahtlust: naerda oskab iga inimene, täiskasvanud on pahatihti selle oskuse endas lihtsalt maha surunud.

"Inimesed ei saa naermisega hakkama, sest nad on harjunud oma kõiki tundeid vaos hoidma, alla suruma," ütleb terapeut. "Tihtilugu ei luba nad endal väljendada kurbust, viha, solvumist, hirmu – see pole justkui viisakas, täiskasvanu peab suutma end vaos hoida. See on viga! Kui ei vallandata muidu tundeid, ei vallandu ka naer – mis ometi on nii mõnus, nii vabastav tunne.

Helje Kasearu on naerujoogaga tegelnud kümme aastat ja kui ta võrdleb kümne aasta tagust iseennast tänasega, ütleb ta kõhkluseta, et naerujooga on muutnud ta palju julgemaks ja enesekindlamaks.

"Ma julgen vigu teha, julgen enda üle naerda, ei pelga, et teen vea ja mind kritiseeritakse või naerdakse välja," räägib ta. "See tunne kulub ära igale inimesele, lastest vanuriteni. Naer on mäng. Kui oled mänguline ja lapsemeelne, liigud edasi palju loomulikumalt. Sul endal on kergem elada ja teistel on sinu ümber kergem olla."

Naer on parim ravim

Naerujooga on lihtsaim treening hea enesetunde ja tervise saavutamiseks.

Naer ergutab ainevahetust, vähendab stressi, loob kiiresti emotsionaalse tasakaalu.

Naeruharjutused täidavad kopsud värske õhuga, tuues vereringesse rohkem hapnikku – see hoiab meid rõõmsate ja energilistena.

Naer kõrvaldab kroonilised lihaspinged.

Naer kasvatab enesekindlust, lubab meil tunda end igas olukorras mõnusalt.

Ainult 15–20 minutit naerujoogat päevas – ja tunned end kogu päeva rõõmsana.

Allikas: www.hingeruum.ee