Foto: ALDO LUUD
Keha
13. mai 2015, 13:46

Kuidas liigeseid argitoimetustes võimalikult palju säästa?

Seisva töö korral pööra tähelepanu hea rühi ja tasakaalu säilitamisele. Jälgi, et keharaskus langeks ühtlaselt mõlemale jalale. Väid kummargil töötamist, see põhjustab ülakehas liialt pinget.

Tööpind peab nii seistes kui ka istudes olema õigel kõrgusel ja keha lähedal. Sagedasti kasutatavad töövahendid olgu hõlpsalt kättesaadavad, et jääksid ära asjatud liigeseid väsitavad küünitamised ja küürutamised.

Vaheta aeg-ajalt tööasendit, pikalt ühes asendis töötades tee vahepeal võimlemisharjutusi – eriti siis, kui keha annab valuga liigeste ja lihaste ülekoormusest märku.

Kui liigesed on haiged, väldi raskete esemete tõstmist ja kandmist. Asju tõstes kasuta mõlemat kätt, hoia kandamit keha lähedal ja suuna koormus suurtele liigestele.

Arvutihiire kasutamine põhjustab küünarvarre, randme ja nimetissõrme pingeasendi. Kasuta käte säästmiseks ergonoomilisi töövahendeid.

Kasuta kodutöödes kodumasinaid, et vähendada liigeste koormust.

Pööra tähelepanu argiste tarbeesemete valikule. Näiteks köögiriistadele, aga ka pastapliiatsitele on olemas spetsiaalseid varreümbriseid – nii on sellest parem kinni võtta ja liigesed saavad vähem koormust.

Kui vaja, paiguta mööbel ümber: kui õlaliigese valu tõttu on raske ülariiuleilt asju kätte saada, paiguta köögikapp madalamale.

Seinale kinnitatud käetoed aitavad tõusta ja liikuda vannitoas ja tualetis.

Pea meeles, et abivahenditest pole kasu, kui need kapis seisavad. Õpi neid kasutama!

Allikas: Reuma-aabits