HAMBAHARJA VÄSIMINE SÕLTUB HARJAJAST: Kuigi levinud arvamuse kohaselt tuleks hambaharja iga 3-4 kuu tagant vahetada, oleneb tegelikult vahetamise vajadus harjaste elastsusest. Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. mai 2015, 08:27

Kuidas hooldada hambaharja?

Kas hambaharja tohib hoida WC poti läheduses? Kas pärast iga haige olemist tuleb osta uus hambahari? Kas teised tohivad minu hambaharjaga oma hambaid pesta? Hambaharjade kasutamise kohta on palju küsimusi ja sama palju müüte. Hambaarst Marek Vink kommenteerib mõnesid neist.

Fakt, et hambaharjas on peidus miljoneid baktereid, peab paika. Ja see on igati normaalne, sest suus on neid veel miljon korda rohkem. "Hammaste harjamise eesmärk ei ole suust baktereid välja saada. Mikroobid peavad seal olema, sest meie suuõõne mikrobioom on oluline immuunsüsteemi osa nagu näiteks ka naha või jämesoole mikrofloora," tõdeb Al Mare hambakliiniku hambaarst Marek Vink ning lisab, et inimesega kooskõlas elab kuni paar kilogrammi baktereid. Organismi haigusnähud avalduvad, kui mikroobiühiskonna tasakaal on häiritud.

"Näiteks peamine hammaste lagunemise põhjus on liigtihe söömine ja joomine. Tavalist hambakaariest põhjustab see, kui põhitoidukordade vahel juuakse suhkrustatud jooke, tihtipeale just kodust mahla või morssi. Sellepärast õpetamegi lastele suhkrukella, et toidukordade vahele jääksid vähemalt 3-4 tunnised pausid, mil suhu satub ainult vesi," selgitab hambaarst.

Vaid mõnikümmend tuhat aastat tagasi, kui toituti ainult toortoidust ehk näriti 4-5 tundi päevas vaid selleks, et elus püsida, polnud hammaste harjamist tarvis. "Tänapäevane toit on aga nii pehmeks töödeldud, et hammaste isepuhastumine on puudulik," räägib Vink, et sellepärast ongi vaja hambaid harjaga puhastada.

Millised levinud hambaharja ja tervist puudutavad nõuanded on aga mõistlikud ning millised mitte?

Puhasta oma hambaharja iga päev.
"Hambaharja eraldi desinfitseerimine on mõttetu tegevus, sest harja peal on tegemist kehaomaste bakteritega, mis allpool kehatemperatuuri ja kuivuses nii ehk nii ei paljune. Küll on aga mõistlik oma hambahari peale pesemist veega ära loputada ja kuivama asetada. Kusjuures suu hambapastast puhtaks loputamine on viga, sest pasta mineraalid, millest tähtsaim on fluoriid, ei saa niimoodi hambaid tugevamaks mineraliseerida," lausub Marek Vink.

Ära hoia hambaharja õhukindlas reisikarbis.
"Mõistlik nõuanne, sest bakterid vajavad elutegevuseks niiskust," kinnitab hambaarst.

Ära hoia oma hambaharja WC-poti läheduses.
"Kui see on perekonna privaatne tualettruum, siis võib kindel olla, et seal ringlevad teie enda mikroobid. Neid haiglaselt karta on lihtsalt arulage," lausub Vink, et tuleb lihtsalt aru saada, et haiguse väljakujunemiseks peab kõvasti rohkem asjaolusid kokku langema, kui on juhuslik kokkupuude mõne haigustekitajaga. "Peaaegu meis kõigis pesitseb ka näiteks kurikuulus lihasööjabakter, aga ega meil kõigil sellepärast veel jalg küljest ära mädane," kostab ta.

Ära jaga oma hambaharja.
"Mõistlik nõuanne. Võõra inimesega sama hambaharja kasutamist võiks tinglikult võrrelda vereülekande teel nakatamisega, sest põletikus ige veritseb juba kergel kokkupuutel ning nii võib eluohtlik haigus, näiteks B-hepatiit, edasi kanduda," nendib Marek Vink.

Osta uus hambahari, kui sa oled haige olnud.
"Kindlasti suurepärane soovitus, kui ma oleksin hambaharjatootja või -müüja. Eespool juba selgitasin, et haiguse puhkemiseks on vajalik paljude ebasoodsate asjaolude samaaegne kokkulangemine ning et toatemperatuuril ja kuivas haigustpõhjustavad bakterid ei paljune," lausub hambaarst ja lisab, et samal põhjusel pole ka mõtet lapse mahakukkunud lutti oma suus puhastada, sest tulemus on soovitule täpselt vastupidine.

Vaheta hambaharja iga 3-4 kuu tagant.
"Ka see soovitus kuulub ajakirjanduslike müütide rubriiki. Hari tuleb välja vahetada ikka siis, kui selleks on põhjus. Kui harjased ära väsivad ehk on kaotanud oma elastsuse, siis pole hambakaelal igemevaos biokile elutegevuse häirimine enam piisavalt efektiivne," räägib Marek Vink. Kas hambahari väsib ära kahe nädalaga või kuue kuuga, sõltub harjajast ja harjast. "Elektrihambaharja otsik teenib minu isikliku kogemuse põhjal ikka päris pikalt, samas kui väikelaps võib oma harja ära närtsutada paari kasutuskorraga," selgitab ta.

Hoiustades mitme inimese hambaharja ühes topsis, tuleb jälgida, et need kokku ei puutuks.
"Kui tegemist on abielupaari hambaharjadega, pole sellest väga lugu, sest suure tõenäosusega on nad omavahel baktereid juba vahetanud. Võõra inimesega, kellega kehavedelikke pole plaanis vahetada, võiks ka hambaharjad eraldi hoida," ütleb Vink.