HambahariFoto: SILLE ANNUK
Hea nõu
12. mai 2015, 10:10

"Keskmise tugevusega hambahari sobib kodu, mitte hammaste puhastamiseks." (4)

"Liiga suure pea ja tugevate harjastega hari vigastab nii hambaemaili kui igemeid. Selle tulemusena tekib igemete veritsus ja hammaste tundlikkus," räägib Kliinik 32 suuhügienist Eveli Hark, et paljud kasutavad liiga suurt hambaharja, mistõttu jäävad nende tagumised hambad sootuks pesemata ning on kivi ja kattu täis.

Hambaharja valides peab tema sõnul jälgima, et karbi peal oleks kirjas soft ehk pehme. Teise tugevusega hambaharjad jäägu poelettidele. "Ma ei saagi aru, kellele tehakse medium ehk keskmise tugevusega hambaharju. Neid võib kasutada näiteks koduses majapidamises millegi küürimiseks, kuid kindlasti mitte hammaste puhastamisel," rõhutab Hark. Tema sõnul arvatakse, et mida tugevam hari, seda puhtamaks hambad saavad. Pehme hari teeb tegelikult oma töö mitu korda efektiivsemalt ära. "Kõige olulisem on, et hambahari oleks väikese peaga, muud lisad ei oma tähtsust," räägib Hark.

Paremale suuhügieenile aitab kindlasti kaasa elektrilise hambaharja kasutamine. "See on küll kallim, kuid hammaste pesemine on kordi efektiivsem," sõnab ta, et elektrilise hambaharjaga pestakse korraga ainult ühte hammast, tavalise harjaga aga vähemalt kahte.