Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
13. mai 2015, 12:56

Kuidas tervislikult kaalu langetada? (1)

Tervislik elustiil parandab enesetunnet ja välimust, lisaks loob aluse paremale tervisele ja tugevdab organismi vastupanuvõimet haigustele. Paljud naised ja mehed ihaldavad väiksemat kaalunumbrit eelkõige kauni välimusel nimel. Kiirete tulemuste nimel valitakse sageli ebatervislikud meetodid – ekstreemsed dieedid, näljutamine ja ületreenimine.

Kiire kaalu langetamine on ahvatlev kuid tulemused sageli ajutised.Liiga kiire kaalu langus mõjub kehale šokina – organism läheb säästurežiimile ning hakkab rasvu talletama „mustadeks päevadeks“. Kuna kaalu langetamise reegel on „kuluta rohkem kaloreid kui sööd“, siis põhinevad mitmed dieedid vähesel kalorihulgal. See viib nälgimiseni ja keha aeglustab energia säästmise nimel ainevahetust.

Tervislik kaalulangetus on 0,5 kuni 1 kg nädalas, mitte rohkem. Sellise tempoga suudab keha muutustega kohaneda ega mõju ainevahetust pärssivalt. Normaalne dieet tähendab tervislikku toitumist, piisavat energiahulka päevas ja aktiivset liikumist.

Tervislik toitumine

Tervisliku toitumise juures on oluline mõista, et tegu ei ole dieediga vaid elustiiliga. Kaalunumbrit ei suurenda aeg-ajalt ette tulevad „patustamised“ vaid igapäevased harjumused, näiteks saiakeste söömine. Parema ülevaate saamiseks igapäevasest toitumisest pea toidupäevikut. Vaata kriitilise pilguga üle oma menüü ja jäta välja ebatervislikud toidud ja vahepalad.

Kaalu langetamisel on populaarne tegevus kalorite lugemine. Kahjuks ei anna igapäevane kalorite lugemine piisavalt infot toidu tegeliku kvaliteedi kohta ega pruugi kaalu langetamisel abiks olla. Lisaks kalorsusele on oluline toiteainete sisaldus ja kvaliteet toidus. Krõpsudest saadud rafineeritud rasv ei ole võrreldav tervislike rasvadega, mida sa saad näiteks pähklitest. Vali toiduaineid kalori sisalduse asemel kasulike ainete järgi. Eelist värsket ja vähe töödeldud toitu.

Treening

Parim kaalu langetamine on tervislik toitumine kombineeritud aktiivse liikumise ja treeninguga. Sobiva treeningu valikul lähtu oma füüsilisest seisundist. Tugeva ülekaalu korral ei ole mõistlik aeroobikasaali või metsa jooksma minna. Selle asemel tee vastupidavustest ja saa teada oma füüsiline võimekus. Alusta treeninguga kergelt, 2-3 korda nädalas ning suurenda koormust järk-järgult. Vajadusel konsulteeri personaaltreeneriga, kes aitab sul koostada toitumiskava ja treeningplaani. Kõige olulisem on valida spordiala, mis sulle endale meeldib ja oleks nauditav.

Tulemused

Ära oota tulemusi paari nädala või kuu pärast. Igapäevane kaalumine viib motivatsiooni alla. Lõppude-lõpuks ei ole küsimus mitte kaalunumbris vaid enesetundes. Kuigi kaalu muutus võib olla minimaalne, ei tähenda see, et treening ja toitumine ei anna tulemusi. Tegelikke edusamme aitab jälgida näiteks enda pildistamine ja mõõtmine. Kaalu numbri asemel jälgi keha koostist, rasva protsenti ja lihasmassi hulka. Pea meeles, tervislik kaalu langetamine on elustiil, mitte kaalu number!