Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. mai 2015, 12:50

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kõnekas nina

Mida tähendab, kui nina tilgub, on kinni või hoopis jookseb verd? Mis võib peituda punase või lilla nina taga? Miks mõnel inimesel on polüübid? Nina kui meeleelund annab meie organismi seisundist üsna hea ülevaate.

Inimese nina on tihedalt seotud eri siseelunditega, eelkõige neerude, põrna, mao, sapipõie ja kopsudega. Hiina meditsiinis öeldakse, et kopsud avanevad nina kaudu. Kui kopsude energia on tugev, on nina roosa, hingamine vaba ja lõhnatunnetus hea.

Krooniline nohu, ninakinnisus või mõni muu ninaprobleem võib näidata üldisemaid ebakõlasid organismis. Seetõttu tuleks eriti krooniliste ninahaiguste korral üle vaadata oma toidulaud ning igapäevased tööd-tegemised, et üles leida ja kõrvaldada probleemi algpõhjus.

Aevastamine

Aevastamine on organismi normaalne kaitsereaktsioon väliste ärritajate vastu. Kui see muutub aga igapäevaseks, tuleb põhjus üles otsida ja probleem lahendada. Kõige sagedamini on ägedas aevastamises süüdi väline külm ja tuul, mis blokeerib energia liikumise keha välispinnal.

Krooniline aevastamine on allergia märk. Hiina meditsiini järgi on allergia põhjuseks kopsude energia või neerude yangi nõrkus. Kui inimesel on kopsude energia nõrk, tunneb ta ninas sügelust, hakkab kergesti hingeldama, köhib, on nõrga häälega ja tal võib esineda spontaanset higistamist. Kopsude energiat kurnavad pikaajalised haigused ja alatoitumine.

Neerude yangi nõrkuse korral lisanduvad allergilisele aevastamisele alaselja­valu, põlvede külmetamine ja nõrkus, väsimus, sage öine urineerimine ja libiido vähenemine. Neerude yangi nõrgestavad kroonilised haigused, liigne seksuaalne aktiivsus, füüsiline ületöötamine ja liialdamine tooreste toitudega.

Tilkuv nina

Kõige sagedasemaks tilkuva nina põhjuseks on väline külm ja tuul. See ei pruugi olla patoloogiline märk – kui läheme soojast toast õue külma kätte, on vesine nina organismi normaalne reaktsioon.

Kui aga tekib tugev vesine eritis, mis ei taha taanduda, võib tegemist olla külmetusega nn külma tuule tagajärjel. Kui põhjuseks on nn kuum tuul, siis on eritis paks ja kollaka värvusega. Need kaks probleemi on akuutset laadi.

Kui aga häda muutub krooniliseks, siis võib jällegi süüdi olla kopsude energia või neerude yangi nõrkus või hoopis liigne kuumus ja niiskus organismis.

Liigne kuumus ja niiskus on seotud põrna ja mao funktsiooni häirega. Põhjuseks võib olla liigne rasvaste roogade ning piimatoodete tarbimine või ka liialdamine tooreste toitudega (köögi- ja puuviljad). Sellisel juhul vaevavad lisaks paksule kollasele kroonilisele eritisele ninast ka pidev roidumus ja väsimus, isutus, väljaheide on lahtisepoolne ja väga halva lõhnaga.

Kinnine nina

Lühiajalise ninakinnisuse sagedasim põhjus on välise külma või kuuma tuule sissetung. Kroonilise ninakinnisuse taga on aga kopsude või põrna qi nõrkus. Sel juhul lisandub ninakinnisusele pidev väsimus, kahvatus, kõhulahtisus, nõrk hääl ja spontaanne higistamine. Kui organismis on palju niiskust ja kuumust, võib nina samuti kinni jääda, kuid sellisel juhul on nina pigem punane kui kahvatu ning lisanduvad kuuma ja niiskuse sümptomid (vt tilkuva nina sümptomeid).

Nina värvus

Kui inimese nina on pidevalt kahvatu, võib põhjuseks olla yang-energia puudus kehas. Sellisel inimesel on kogu aeg külm, jalad ja käed külmetavad isegi soojas ruumis ning tema eelistuseks on soojad joogid. 

Kahvatu jume ja nina võivad olla tingitud ka nn veretühjusest. See on sagedane põhjus naistel, kes kaotavad palju verd menstruatsiooniga või ei toitu mitmekülgselt.

Punane nina on kuumuse märk. Esineb lühiajalist kuumust näiteks palavikuhaiguste korral või pikemaajalist – näiteks maksa kuumust, mille korral võivad inimesel olla ka kõrge vererõhk ja punased silmad ning ta ärritub kergesti.

Lillakaspunane nina näitab vere staasi ehk seiskumist organismis. Pikaajaline alkoholi tarbimine võib tekitada maksa vere seiskumise ning lõppeda maksatsirroosiga. Selline nina on sageli ka südamepuudulikkuse korral kannatavatel inimestel või pärast südamelihase infarkti.

Ninakuivus

Ninakuivus on tänapäeva keskküttega majades elamise sage tagajärg. Hiina meditsiini järgi ei meeldi kopsudele kuivus, neil on vaja piisavalt niiskust, et suuta nahka ja hingamisteede limaskesti niisutada. Nina liigse kuivuse korral sobib söögiks tarvitada sojatooteid, spinatit, hirssi, puuvilju, pähkleid, piimasaadusi.

Ninaverejooks

Ninaverejooksu põhjused võivad olla tingitud tühjast ja täis sündroomist. Tühja sündroomi korral on organismis midagi vajaka. Ninaverejooksu korral on vähe põrna energiat, mille üheks funktsiooniks on vere hoidmine veresoontes. Ka verevalumid tekivad väga kergesti, vahel lausa õrna puudutuse peale. Põrna toniseerimiseks tuleks menüüs vähendada tooreste ja jahutavate köögiviljade (tomat, kurk, spinat) ning piimatoodete osakaalu.

Hästi sobivad soojad ja mõõdukalt magusad pudrud, aga ka kaneel, kardemon, ingver. Väga magusaks toitu teha ei tohiks, sest see võib omakorda põrna kahjustada.

Täis sündroomi korral on organismis midagi üle, ninaverejooksu korral on selleks kuumus. Piltlikult öeldes läheb veri nii kuumaks, et hakkab soontest välja pressima. See võib juhtuda kõrge palaviku korral, kuid ka näiteks maksa tule ägenemisel emotsioonide ajel. Äkiline vihastumine, ärritus tõstavad ühtlasi ka vererõhku.

Polüübid

Hiina meditsiini järgi on polüüpide tekitajaks liigne niiskus ja lima organismis. Niiskustasakaalu eest vastutab põhiliselt põrn. Kui põrna energia nõrgeneb, ei suuda ta enam toidu ja joogiga tulevat niiskust ümber töötada ja see hakkab kogunema. Eriti lastel võib see väljenduda polüüpide tekkes. Kõige sagedasem liigse niiskuse kogunemise põhjus on tasakaalust väljas toitumine – liiga palju rasvaseid toite, piimasaadusi ja tooreid, töötlemata köögivilju. Teine põhjus on liigne vaimne ja vähene füüsiline aktiivsus.

Lõhnatundlikkuse kadumine

Ka lõhnataju kadumise põhjusi tuleks otsida nõrgast kopsude energiast või niiskuse kogunemisest organismi. Kopsude energiat kurnavad pikaajalised haigused ja alatoitumine, ülearuse niiskuse vältimiseks tuleks hoiduda rasvaste toitude, piimasaaduste ja tooreste köögiviljadega liialdamisest.