Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. mai 2015, 17:10

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta maikuu Tervis Plussis.

Laktoos – inimorganismile sobiv loodusleiutis (26)

Laktoos on loodustoitaine, mis varustab ainevahetust üheaegselt glükoosi ja galaktoosiga!

Kummaline on see sajand. Inimene peaks targenema, aga võta näpust, tihti seisneb nn tarkus hoopis toidu- või toitaine või ühendi mustamises. Eelmine lugu analüüsis loodustoitaine sahharoosi tampimist.

Teine süsivesik-peksupoiss on laktoos. Kaitsetuid aineid on lihtne mustata. Tulgem nüüd appi tublile laktoosile, analüüsides tema personaalsust ja kasulikkust inimorganismile!

Laktoos on looduse konstrueeritud disahhariid (koosneb glükoosist ja galaktoosist). Seniste normaalse söömise artiklitega tutvunu on juba haritud glükoosi ülivajalikkuse teemal (nii füüsilise kui ka vaimse võimekuse mõttes).

Seega: see osa laktoosist on hirm­vajalik! Aga galaktoosi osa? Küsiks nii, et kas sul on parem elu, kui parema tervise juures on luud ja liigesed, südameklapid, aordisein, silmad, kui oled rohkem kaitstud kahjulike põletike eest, immuunvastus on parem, järglaste saamise võimalus soodsam jne?

Vastuses pole kahtlustki! Nende elutähtsate talitluste tagamisel on asendamatud inimkeha molekulikompleksid ja liitmolekulid ja neis töötab ühe hädavajaliku osana galaktoos!

Teisisõnu: evolutsioon loob eluks edukamad lahendused ja inimorganism peab saama toiduga galaktoosi, et olla tervem ja haiguste suhtes vastupidavam. Ideaalne oleks, kui toiduga saabudes oleks galaktoos tasakaalustatud glükoosiga.

Laktoosi puhul see nii ju ongi! Järjekordne kinnitus looduse tarkusest ja sellest, et tark inimene on asjalik osa arenguvõimelisest loodusest!

Omakasumlikel eesmärkidel mõne ühendi/toiduaine mustaja tunneb ära loosungitest: "see on revolutsiooniline avastus söömise alal", "aga tuntud filmistaar on kasutanud seda juba mitmeid aastaid", "kõik teised on siiani teinud valesti", "see on firmade/teadlaste/arstide/ettevõtete jne vandenõu", "aga ülikoolides seda ei räägita", "ainult meil on kõik looduslik ja kõik looduslik on alati inimorganismile väga kasulik", "Ameerikas on avastatud hoopis nii...", "see uusim uuring lükkab kõik eelneva ümber", "valge surm", "tühjad kalorid", "kaloripommid".

Oleme alati toonitanud, et kellegi sõnavabadust ei tohi piirata. Samuti on kõigil õigus ise otsustada, mida süüa, kellega süüa, kus süüa, kui palju süüa jne. Aga samuti peab kõigil olema ka võimalus saada süsteemset inimorganismi aine­vahetuse põhist ja teaduspõhist harivat teavet, tegemaks ise survevabu otsustusi.

Juhiksin tähelepanu aga ka sellele, et kas meeldib või mitte, on saabunud aeg, kus kogu inimkond elab ja tegutseb tohutul globaalsel infoprügimäel. Siin on sisulisel haritusel üha suurenev roll – et me ei teeks tervislikult, rahaliselt ja muul moel rumalaid ning kahjulikke otsuseid. Mis on selleks aga esmatähtis?

Tee selgeks lihtsad põhitõed, mida pole palju ja mida aitab sul mõista Tervis Plussi normaalse söömise ülikooli jätkuv lühikursus.Tea: laktoos on inimorganismile igati sobiv ja vajalik looduslik toidusüsivesik, mis annab verre glükoosi (sisuliselt võttes elu alus!) ja tasakaalustatud koguse vajalikku galaktoosi (vt eespool). Ta on inimese jaoks parimaks tasakaalustatud glükoosi + galaktoosi allikaks kogu elu.