KevadkogritsFoto: Terviseamet (Facebook)
Hea nõu
14. mai 2015, 14:51

Ettevaatust, seenesõbrad! Hoiduge kevadkogritsamürgistusest! (8)

Kevadkogritsa korjamise ja sellest toiduvalmistamise järel tasuks olla väga hoolikas, et seenenautlejaid ei tabaks mürgistus.

"Pea iga päev leidub FB-s keegi, kes jagab oma imelist leidu, milleks on kevadkogrits ja rõõmustab selle üle, et õhtusöök on hooleta," seisab Terviseameti Facebooki kontol, kus manitsetakse siiski mürgistustest hoidumiseks olla kevadkogritsa korjamise ja sellest toiduvalmistamisega väga hoolikas.

Kevadkogritsad ilmuvad esimeste söögiseentena liivastes männikutes juba aprilli lõpus- mais kevadkogritsad. Oma pruunide käänulis-voldiliste kübaratega sarnanevad nad mürklitele, kuid erinevalt mürklist ei ole kevadkogritsa jalg seest õõnes.

Mürgistusteabekeskuse kodulehel seisab, et kevadkogritsate toiduks tarvitamisel tuleb arvestada, et toorelt või vähekeedetuna on seen mürgine, sisaldades güromitriini.

Güromitriini sisaldus seenes sõltub seene kasvukohast ja aastaajast, vaheldudes ka seeneti. Et mürk laguneks ja eralduks tuleb kevadkogritsaid enne söömist kupatada kaanega potis vähemalt 20 minutit. Meeles peab pidama, et seente kupatamise vesi ja keetmisel eralduv aur on seejuures mürgised. Seega, kevadkogritsa mürgistus võib tekkida ka vaid seenetoidu valmistamisest, kui nt köögi ventilatsioon on puudulik. Mikrolaineahjus kuumutamine ei asenda kupatamist ja selliselt töödeldud seened jäävad mürgiseks.

Kevadkogritsa korduv tarvitamine võib vallandada sümptomid alles mitmenda toidukorra järel, ilma et inimesel oleks eelnevalt olnud mingeid kaebusi. Samuti nagu söömisel kuhjuvad ka kevadkogritsate kupatamisel erituvad mürkained organismis.

Kui kevadkogritsat on tarvitatud toiduks toorelt või ebapiisavalt küpsetatult rohkem kui suhkrutüki suurune tükike lapse või 2-3 supilusikatäit täiskasvanu puhul tuleks helistada Mürgistusteabekeskuse telefonile 16662 ja pidada nõu edasise toimimise suhtes.

Nii kevadkogritsa kui kõigi teiste mürgiste seente kohta saab rohkem teavet mürgistusinfo veebilehelt.