Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
16. mai 2015, 15:01

Beebi esimene elukuu

Lapse esimene elukuu on keeruline aeg: tilluke organism peab kiiresti kohanema eluga hoopis teistsugustes tingimustes.

Vastsed emad pääsevad nüüdisajal oma tillukeste beebidega sünnitusmajast koju õige kiiresti, tavaliselt paari päeva jooksul pärast sünnitust, kui ema ja titaga on kõik korras. See aga tähendab, et lapse õigeaegse tervisekontrolli peavad tagama vanemad. Kas emad-isad ikka mõistavad, kui tähtis see on, muretsevad lastearstid.

Varakult koju – turvaliselt kodus

Vastsündinuiga – esimesed 28 elupäeva – on lastearstide kinnitusel eluperiood, mis vajab väga korrektset ja head meditsiinilist jälgimist. Haiglast koju jõudnud beebi tervist peaks jälgima perearst, kellel aga tegelikkuses ei pruugi tihti üldse ollagi infot uue patsiendi lisandumise kohta.

Seepärast peaksid tulevased emad-isad endale aegsasti selgeks tegema, millise perearsti poole saavad nad oma vastsündinuga pöörduda. Pärast ema-lapse haiglast kojutulekut oleks mõistlik kohe arstile helistada ja anda lapse sünnist teada, soovitab ajakirjas Kodutohter perearst Kati Paal. Siis saab kokku leppida ka esimese kohtumise aja.

Enamasti on perearstil imikute vastuvõtuks kindlad vastuvõtuajad või isegi eraldi nädalapäev, seega ei pea kartma, et arsti vastuvõtule minnes peab tita koos tõbistega arsti ukse taga ootama. Kati Paal rõhutab, et perearsti ja -õe jaoks ei ole olemas rumalaid küsimusi: vastne ema võib väiksemategi muredega alati helistada ja nõu küsida.

Vastsündinute varast kojusaatmist soositakse Tallinna lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome sõnul kõikjal maailmas, sest sel moel saavad ema ja laps rahulikult teineteisega harjuda.

Siiski on sel omad puudusedki, märgib doktor Toome Perekoolis vahendatud nõuandeartiklis: esimese 48 elutunni jooksul ei pruugi veel avalduda paljud lapse elu ohustavad haigused, näiteks osa kaasasündinud südamerikkeid, ainevahetushaigusi vmt. Nende diagnoosimise ja ravi hilinemine võib aga lapsele mõjuda väga halvasti. Varakult koju saanud beebid peavad kindlasti käima esimesel elunädalal sünnitusmajas järelkontrollis, kus lapse seisundit hindab lastearst, tehakse esimesed kaitsesüstid ning uuringud võimalike kaasasündinud haiguste ja kuulmispuude suhtes.

Tähtis on jälgida toitumist

Vastsündinu esimese kahe nädala peamised tervisemured, mis võivad nõuda haiglaravi, on tohtrite sõnul toitumisraskused ja kollasus. Esmasünnitajal on raske hinnata, kas tema laps ikka saab rinnast söönuks, toitumisprobleemid võivad aga beebi elu ohtu seada. Seepärast on vaja jälgida, et imetamine õnnestuks. Mõnel vastsündinul esineb esimestel elunädalatel füsioloogiline kollasus, imetamisprobleemidest tuleneva veevaeguse või muude haiguste foonil võib sellest aga areneda imiku tervist tõsiselt ohustav kollasus.

Arsti valvsa pilgu all

l Lastearstid soovitavad, et sünnitusmajast koju jõudnud uut ilmakodanikku külastaks tema kodus pereõde, järgmised kontrollid toimuksid perearsti juures lapse 14päevaseks ja kuuvanuseks saamisel.

l Arsti pilk on oluline, sest lapsevanemad ei pruugi tõsistele haigustele viitavaid sümptomeid märgata. Vastsündinueas võib ka 38kraadine palavik olla väga tõsise tervisemure märk. Kui nii väikesel lapsel tekib palavik, tuleks ta viia põhjuse selgitamiseks haiglasse.