Vahur ValvereFoto: ARNO SAAR
Keha
15. mai 2015, 12:55

Personaalmeditsiin aitab kaasa vähktõve varasemale avastamisele (2)

"Personaalmeditsiin aitab kaasa vähktõve varasemale avastamisele," kinnitas onkoloog Vahur Valvere täna toimuval Eesti Vähiliidu patsiendikonverentsil ning lisas, et onkoloogias alustati ravi individualiseerimisega juba eelmise sajandi 70ndatel aastatel.

Vahur Valvere, Vähiliidu president ja Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juht rääkis tänasel vähiliidu konverentsil personaalmeditsiinist.

"Me oleme ravi individualiseerimisega tegelenud pikka aega. Onkoloogias tuli juba möödunud sajandi 70ndatel kasutusele esimene hormonaalne preparaat rinnavähiravis, mis sobis teatud hormoontundlikele patsientidele. Seega alustati sihtmärkravi juba siis."

Valvere hinnangul on äärmiselt oluline personaalne vähiriskide hindamine. Näiteks rinnavähi puhul on tähtsad peamiselt kaks geeni BRCA1 ja BRCA2, mis viitavad pärilikkusele. Nende geenimutatsioonide määramisel hinnatakse ka munasarjavähi tekke riski.

Geenidest rääkides on Valvere sõnul oluline metoodika geenikiipide tehnoloogia, mis võimaldab ühekorraga uurida paljusid geene korraga. Seda meetodit saab kasutada ka haiguse prognoosi hindamiseks ja teatud raviskeemide võimaliku efektiivsuse ennustamisel. Ta tõi näiteks rinnavähi, mis on molekulaarsel tasandil hästi uuritud. "Sellel on neli põhivormi, aga väga palju alavorme. Asi on keeruline: alates 2014. aastast on teada, et neljas, kõige pahaloomulisem vorm, jaotatakse veel seitsmeks alavormiks," rääkis ta. Selle klassifikatsiooni alusel on võimalik hinnata eri alavormide eri prognoose: osad rinnavähivormid alluvad hästi hormoonravile, teised bioloogilisele ravile, eri vormid annavad erinevaid metastaase.

Valvere rääkis, et vähiravis on käibele tulnud uus mõiste: vedel biopsia, mis tähendab vereanalüüsi. Veres on võimalik nimelt hinnata DNA ja RNA fragmente. Kui vereseerum on pärast lõikust puhas, annab see suure kindluse, et kehas vähirakke pole või on lubatud piirides, sest teatavasti teatud hulk vähirakke ei ole kriitiline, ei tekita metastaase. Valvere kinnitusel töötatakse selliste diagnostikameetodite kallal ka Tallinnas ning see kõik on onkoloogia homne päev.

Siiski on vähivastasel võitlusel Valvere sõnul mitu aspekti. "Oluline on vähi esmane ja teisene ennetus, lisaks kasvajate diagnostika, onkospetsiifiline ravi, taastus- ja palliatiivne ravi. Vähivastase võitluse planeerimisel on kõiges selles oluline näha tervispilti," rõhutas Vähiliidu president.