Foto: TEET MALSROOS
Keha
15. mai 2015, 14:00

Haigekassa: vajadused ravimite järgi on pidevalt suuremad kui haigekassa võimalused (4)

"Vajadused on pidevalt oluliselt suuremad kui haigekassa võimalused," nentis Eesti Haigekassa ravimiosakonna juht Erki Laidmäe tänasel Eesti Vähiliidu korraldatud kevadkonverentsil.

Erki Laidmäe sõnul pakub Eesti Haigekassa kindlustatuile laua valikut nii ambulatoorseid kui statsionaarseid tervishoiuteenuseid, mis on vajalikud vähktõve ravis. Lisaks kompenseerib haigekassa ravimeid, mis on vähi kaasaegse käsitluse korral kasvava tähtsusega, ning meditsiiniseadmeid, mida patsiendid vajavad iseseisvaks edukaks toimetulekuks kodustes tingimustes.

Samas tekib üha ja üha vajadusi uute ravimite ja meditsiiniseadmete järgi. Laidmäe sõnul tuleb iga uue teenuse ja ravimi puhul esmalt veenduda selles, et tegemist on meditsiiniliselt kasuliku ravimeetodiga. Kõik seda tema hinnangul pole. Järgmise sammuna kaalutakse rahastamisalternatiive ning kolmas kriteerium on majanduslik põhjendatus. Kompenseerimiseks vajalik lisakulu peab olema mõistlikus tasakaalus saadava tervisekasuga ning haigekassal peab jätkuma vahendeid uue teenuse või ravimi rahastamiseks võrdselt kõikidele sarnases olukorras seda vajavatele patsientidele „Ma tajun, et meil on suurepärased võimalused ühe haigustegrupi kõik vajadused rahuldada, kuid meil on ka teisi haigusi," kostis ta.

Onkoloogiast rääkides on Laidmäe sõnul nii, et vaadatakse, kas üks või teine teenus pikendab eluiga või vähemalt elukvaliteeti. Kui see on kasulik, tuleb kaaluda lisakulusid. „Loomulikult on see keeruline otsus, aga see võimaldab samadel alustel hinnata eri haiguste raviks vajalikke ravimeetodeid," selgitas ta.

Möödunud aastal muutus onkoloogia valdkonnas retseptiravimitest kättesaadavaks kaks uut ravimit, haiglaravimitele lisandus seitse ravimit, tänavu on lisandunud veel neli ravimit. Raviteenustest uuendati mullu tüvirakkude käsitlusmeetodeid. Mullu kulus onkoloogia valdkonna rahastamisele 70 miljonit eurot, ravijuhtude arv oli üle 145 000. Onkoloogia eriala rahastus kasvas 2014. aastal 12% võrra.