Rabarberipõõsas Foto: TEET MALSROOS
Terviseuudised
15. mai 2015, 16:01

Terviseamet hoiatab: rabarberist pestot teha ei tasu! (8)

Kevade hakul tundub kõik roheline väga ahvatlev ja isuäratav. Terviseamet paneb oma Facebooki-lehel kõikidele südamele, et rabarberilehtedega tasub siiski ettevaatlik olla.

Praegu veel kestab aeg, kus kõik roheline, mis maa seest võrsumas, tekitab soovi see koheselt ära süüa. Enamik ongi seda väärt, aga mitte kõik.

Rabarber, me teame, on väga hea, aga ainult noored varred. Lehtedesse tuleks ettevaatlikumalt suhtuda. Tõsi, väike kogus rabarberi lehti supi maitsestamiseks on OK, aga päris kindlasti ei tohi rabarberi lehti kasutada smuutide ega pestode valmistamiseks, kuna leht on sellel taimel äärmiselt maksatoksiline!

Mürgistusteabekeskusel on juba teada juhtum, kus rabarberilehe söömine lõppes haiglaraviga.

Sama ettevaatlik tasuks olla ka suvaliste maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel, eriti siis kui loodusõpetuse tunnid ei ole kunagi kuulunud teie lemmikainete hulka. Nii sai mürgistuse infoliin 16662 kõne, kus võilillejuurika pähe tarvitas perekond kaebuste järgi hinnates ilmselt hoopis karumustika juuri.

Sel kevadel aga oli lastehaiglas tütarlaps, kes enda teadmise järgi korjas toiduks karulauku, ent kujunenud tervisekaebused viitasid tegelikult piibelehele.

Enne taimede korjamist ja nende sööma hakkamist uurige täpsemalt nende välimust ja toimeid! Häda korral või isegi üksi kahtluse olemasolul vali mürgistuse infoliin 16662, kus teie kõnedele vastatakse ööpäevaringselt.